NIKADA SE NE NASPAVAMO KADA SMO NA NOVOM MESTU: Naučnici tvrde, stvar je u mozgu!

 

Zašto se nikad ne naspavamo kad smo na novom mestu? Stvar je, tvrde naučnici u mozgu, polovina je uvek budna i na oprezu.

Ako spavate u hotelu, kod prijatelja ili na bilo kom novom mestu, veliki su izgledi da ćete se ujutro probuditi ošamućeni i mutnih očiju. Čak iako se i ne sećate da ste se okretali i bacali po krevetu, verovatno je da ćete sledećeg dana biti umorni.

Kada spavamo na novom mestu, mozak je u modusu preživljavanja i isključuje se samo jedna polovina, dok druga hemisfera ostaje polubudna na oprezu.

Naučnici sa Univerziteta Barun koji su otkrili ovaj fenomen kažu da smo na svaki nepoznat zvuk spremni da skočimo.

Naučnici su već ranije otkrili sindrom prve noći, FNE (First-Night-Effect) ali nisu znali kako tačno funkcioniše. Profesorka Masako Tanaki i njene kolege krenuli su od sebe da bi ustanovili zašto je to tako. Na snimcima njihovih mozgova pokazao se asimetrični uzorakaktivnosti spavanja, jedna je hemisfera budna dok druga spava.  Polubudna hemisfera odgovara i na spoljne nadražaje. Na taj način spavaju životinje, kod ptica i morskih sisara ustanovljeno je da jedna hemosfera spava, a druga je kao noćni stražar. Kitovi i delfini, recimo, jako su ranjivi dok spavaju, hemisfere i njihovog mozga spavaju neizmenično. Masako kažu da naši mozgovi možda imaju minijaturni sastav upravo kakav imaju kitovi i delfini.

 

Izvor: Alo
Foto: hIJL

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live