Izvor:
26.12.2017 u 22:26
0

SVE ČEŠĆE OBOLJENJE U SRBIJI: Ovo su simptomi alergije na gluten!

Ima ga i tamo gde ga nikada ne biste očekivali.

Nedavna istraživanja pokazala su da jedna od 30 odraslih osoba i jedno od 40 dece ima netoleranciju na gluten, ali veruje se da od alergije na ovu supstancu zapravo pati mnogo više ljudi.

Razlog leži u tome što su simptomi alergije na gluten karakteristični i za druga oboljenja, što često otežava pravu dijagnozu, pa su potrebna detaljna lekarska ispitivanja kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari i odbacili drugi mogući uzroci.

Neki od prvih i najčešćih simptoma alergije na gluten svakako su problemi sa crevima, glavobolje, bolovi u mišićima, ali i vrtoglavice, umor, čak i nervoza i nedostatak koncentracije, posebno kod dece.

Verovali ili ne, čak i za česte promene raspoloženja i anksioznost krivac može da bude alergija na gluten. Izraženije reakcije mogu se javiti i u vidu anemije, promena na koži i variranja u kilaži.

Postoji dosta slučajeva alergije na gluten kada ljudi nemaju nikakve vidljive simptome, ili ih pripisuju nekim drugim uzrocima.

Za alergiju na gluten ne postoji lek, već se stanje koriguje ishranom. Ukoliko patite od alergije na gluten, trebalo bi da iz ishrane što pre izbacite proizvode koji ga sadrže u velikoj meri, poput namirnica od belog brašna, ječma, raža…

Ali, ni tada nećete u potpunosti rešiti problem. Gluten je zapravo kompozit proteina, koji daje elstičnost, zadržava oblik i pomaže da proizvodi od testa dobro narastu, pa se možda zbog toga nalazi u sve više proizvoda, od različitih namaza i slatkiša, do mesa i mesnih prerađevina.

Glutena ima i tamo gde ga nikada ne biste očekivali i zato rešavanje problema intolerancije na ovu supstancu deluje praktično nerešivo.

Stil
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter