Izvor:
30.12.2017 u 00:03
0

IZLEČITE BOLNO GRLO: Ove sastojke sigurno imate u vašem domu!

Tri jednostavna načina za smirenje bola u grlu sa sastojcima koje verovatno imate u vašem domu.

Zima je doba prehlada, a suvi kašalj i bolno grlo tada su česta pojava. Stoga vam donosimo tri jednostavna načina za smirenje bola u grlu sa sastojcima koje verovatno imate u vašem domu.

1. Slana voda

Mućkanje slane vode u ustima je jedan od najstarijih načina smirivanja bola u grlu. Bez obzira na to šta je uzrok bola u grlu, bol znači da su ćelije u sluznici natekle i da je došlo do upale.

Ispiranjem grla slanom vodom smanjuje se oticanje, jer je funkcija soli izvlačenje vode, što dovodi do splasnuća natečenih ćelija i smiruje bol. Takođe pomaže pri ispiranju viška sluzi i kod začepljenog nosa.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Sve što vam treba jesu šoljica tople vode i pola čajne kašičice soli.

1. Zagrejte vodu da bude topla, ali ne vruća.

2. Dodajte so, dobro promešajte i počnite da mućkate tečnost po ustima.

3. Po potrebi ponovite postupak do 3 puta dnevno. Više od toga se ne preporučuje, jer rizikujete oštećenje zdravog mekog tkiva.

2. Jabukovo sirće

Ovo sigurno nije najukusniji način za rešavanje problema, ali jabukovo sirće je odličan izbor zbog visokog nivoa kiselosti koja ubija bakterije vrlo efikasno. Kada se jabukovom sirćetu doda med, njegova efikasnost u ublažavanju bola u grlu se povećava, jer pomaže i pri ublažavanju bolne osetljivosti u grlu.

Kako ga koristiti za smirivanje grla?

Treba vam jedna kašika jabukovog sirćeta, jedna jedna kašika meda i šoljica vrlo tople vode. A možete ga koristiti na sledeća 2 načina:

1. Sirće i med umešajte u šoljicu i popijte dok je voda još topla.

2. Ako ne želite da progutate tečnost, jer ima jak ukus koji vam ne odgovara, onda dve kašike jabukovog sirćeta dodajte u pola šoljice sa toplom vodom i ispirajte grlo jednom dnevno.

3. Žalfija

Žalfija je biljka koja ima moć stezanja tkiva, što znači da pomaže kod nateklog grla. Fenolne kiseline u žalfiji pomažu i pri ubijanju loših bakterija koje mogu uzrokovati ili doprineti vašim simptomima. Najbolji način korišćenja žalfije u ovom slučaju jeste ispiranje grla.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Trebaće vam jedna šoljica vrele vode, dve čajne kašičice žalfijinih listova, suvih ili svežih i sedam grama soli.

1. Prokuvajte vodu i natočite je u šoljicu u kojoj se već nalaze listovi žalfije.

2. Poklopite šoljicu i ostavite da listovi odstoje 20 minuta.

3. Nakon toga iscedite listove iz tečnosti, dodajte so i mućkajte koliko je potrebno.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: cajeviza.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter