Izvor:
01.01.2018 u 16:42
0

DOKTORI SAVETUJU: Oslobodite se prazničnog mamurluka!

Koliko će jak i neprijatan mamurluk biti zavisi od toga koliko je alkohola konzumirano, koliko je snažan i otporan organizam, o kom polu je reč i da li je konzumirana hrana pre alkohola.

Mamurluk je jedna od nezgodnih posledica prazničnih zabava ovih dana, pa evo šta možete uraditi po tom pitanju.

Uprkos tome što se uvek zaklinjemo da nećemo popiti više od dve ili tri čaše šampanjca, čvrsta obećanja obično ispare do kraja proslave u oblaku alkohola.

Majkl Ledžojks, profesor psihijatrije na prestižnom pariškom univerzitetu Pariz Diderot, koji se bavi zavisnostima, kaže kako je "Važno u startu shvatiti da uspeh proslave kojoj prisustvujete ne zavisi od količine alkohola koju ćete popiti. Razlikujmo hedonistički aspekt konzumiranja alkohola i pijanstvo".

"U kom trenutku treba prestati konzumirati alkohol teško je reći. Uopšteno gledajući, efekat alkohola na naš organizam zavisi od brojnih faktora. Koliko će jak i neprijatan mamurluk biti zavisi od toga koliko je alkohola konzumirano, koliko je snažan i otporan organizam, o kom polu je reč i da li je konzumirana hrana pre alkohola.", kaže Ledžojks.

Probajte da ne popije više od četiri čaše

On smatra da konzumiranje dve čaše alkohola ne bi smelo da rezultira intoksikacijom, ali savetuje da se ne pređe količina od četiri čaše alkoholnog pića.

Objašnjava da alkohol stimuliše proizvodnju molekula koji deluju poput prirodnog anestetika, što podstiče osećaj koji varira od lagane pospanosti do teške alkoholne kome.

Ledžojks podseća da nema dokazane naučne metode za lečenje posledica konzumiranja prevelike količine alkohola, ali kad je šteta već učinjena, a vi ste se probudili s mamurlukom i ne uspevate da pomerate delove tela, savetuje da sledite neka pravila.

Glavobolju uzrokuju dehidracija i poremećaj elektrolita

S njim se slaže i nutricionistkinja Lorens Plumi koja sugeriše da preventivno, pre konzumiranja veće količine alkohola popijete vodu u količini koja vam odgovara.

Objašnjava da glavobolju uzrokuju dehidracija i poremećaj elektrolita. Podseća da alkohol ima diuretski efekat na organizam što povećava izlučivanje tečnosti mokraćom iz organizma, a deluje i na neke hormone koji takođe upravljaju protokom vode u organizmu. Dodatni gubitak vode i elektrolita kod mamurluka se može javiti i zbog prekomernog znojenja, povraćanja i dijareje.

Glavobolja se nakon konzumiranja previše alkohola može javiti i zbog vazodilatacije, odnosno širenja krvnih sudova. "Dakle, kad je šteta već učinjena pored sebe treba da imate flašicu sa vodom i stalno pomalo pijuckajte dok ne dođete do 1,5 ili 2 litra. Izbegavajte ekstremno hladnu vodu ili neki vruć napitak, radije pijte vodu sobne temperature", savjetuje Plumi.

Masnija hrana ne poništava negativan efekat

"Suprotno prihvaćenom mišljenju da će masnija hrana izvući toksine i vratiti u ravnotežu šećer u krvi i izgubljenu so iz organizma, ona ne poništava negativan efekat alkohola, ali svakako treba nešto pojesti da ne bi došlo do hipoglikemije. Konzumirajte laganiju hranu i supu kako biste pomogli jetri u njenom radu. Izbegavajte šećer", savetuje Plumi.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter