Izvor:
05.01.2018 u 14:17
0

ŠTA SE DEŠAVA DOK STE POD ANESTEZIJOM: Zašto ne smete da jedete i pijete pred operaciju!

Iako se godišnje uradi na milion operacija, malo ko zna šta se sve događa tokom uspavljivanja anestezijom.

Kako bi se izvele složene operacije, pacijent mora da se uspava i za to je zadužen anesteziolog koji sve vreme mora da prati stanje pacijenta i drži ga uspavanim dok se operacija ne završi.

Posao anesteziologa je jako težak i nosi veliku odgovornost i on mora da izbriše vašu svest, ukloni bol i imobiliše telo uoči operacije. On meri puls dok pacijent spava, proverava disanje i krvni pritisak. Anesteziolog Henri Džej Prezbilo otkrio je šta sve propuštamo dok spavamo na operacionom stolu.

Sigurno ste se uvek pitali zašto je pacijentima zabranjeno da jedu pre operacije. Razlog je taj što anestezija opušta mišiće i isključuje reflekse. Ventili između grla i želuca se opuštaju i omogućavaju sadržaju da protiče u usta i ako hrana završi u disajnim putevima, kiselina iz želuca može da ošteti plućno tkivo. Dopuštene su samo bistre tečnosti i to samo do dva sata pre operacije.

Još uvek postoji rasprava o tome kako radi anestezija i da li ona sprečava formiranje pamćenja za vreme operacije. Kako bi se osigurala potpuna anestezija nekada se pacijentima daju i dodatni lekovi, ali uprkos tome neki se ipak sećaju.

Razlika u količini anestezije varira od osobe do osobe, ali i što je čovek stariji. Kako se nivo potrošenog kiseonika povećava tako se povećava i nivo anestezije. Manje vrste imaju tendenciju da konzumiraju više kiseonika od velikih, pa tako doza leka ubrizgana čoveku mogla bi da ubije slona, ali ne i miša.

Kao anestezija koriste se tri vrste gasa: desfluran, izofluran i sevofluran koji je i najpopularniji.

-Majka svih lekova u mom kompletu je epinefrin koji je poslednji spas za život i ja ga zovem "Oh, ne", jer svaki put kada neko to izgovori u sali ja se hvatam za špric sa epinefrinom. To je hormon koji se ponekad naziva i adrenalin, ubrzava rad srca i povećava krvni pritisak, rekao je doktor Prezbilo.

Postoji verovanje da anestezija ukrade nešto iz pacijentovog uma, piše Dailymail. Prerano puštanje porodice pacijenta ui njegovu sobu samo ojačava ovu pogrešnu veru. U poređenju sa sekundama koliko anesteziji treba da deluje, treba znatno duže da prestane da deluje. Pacijent je u stanju da odgovori na naredbe ubrzo nakon operacije, ali prepoznavanje zahteva višu funkciju mozga i poslednje se vraća.

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter