Izvor:
09.01.2018 u 17:48
0

JEDINSTVENA METODA LEČENJA: Niški doktori zatvaraju rane „lepkom“ od krvi!

Jedinstvena metoda lečenja je namenjena pacijentima kojima rane teško zarastaju, priča Vladimir Jovanović, a “lepak” se pravi od venske krvi u specijalnom aparatu. Zasad se primenjuje samo u privatnoj niškoj Klinici, ali doktor ističe da je pokrenuo inicijativu da počne da se koristi i u Kliničkom centru u Nišu.

“Lepak” napravljen od krvi, pojašnjava doktor Jovanović, namenjen je pacijentima koji imaju rane koje i pored lečenja koje traje više nedelja, meseci ili godina ne zarastaju. Uglavnom su to dugogodišnji dijabetičari, dodaje, koji imaju problem sa perifernom cirkulacijom.

Ova metoda lečenja može da se koristi i za lečenje varikoznih ulcera, dekubitalnih rana, dodaje doktor, kao i za zarastanje rana koje su posledica povređivanja i za hronične infekcije. Jovanović napominje da “lepak” ne pomaže samo da rane brže zarastaju, već rešava i problem infekcija, jer deluje i baktericidno.

Od venske krvi pacijenata, u specijalnom aparatu, navodi Jovanović, pravi se pomenuti “lepak”, koji izgleda poput gela i koji se potom stavlja na ranu.

Iako doktor ističe da je do sada uspešno izlečio sve pacijente uz pomoć gela od krvi, ova metoda se zasad primenjuje samo u dva centra u Nišu i Beogradu i nije deo obaveznog zdravstvenog osiguranja. Zbog toga što je ova metoda jako efikasna, a ne koristi se u državnim zdravstvenim ustanovama, doktor kaže da je pokrenuo inicijativu da počne da se primenjuje i na ortopedskoj klinici u Kliničkom centru u Nišu.

Još jedna od negativnih strana ove intervencije je to što je skupa, ali Jovanović napominje da s obzirom na uspešnost i brzinu izlečenja, kao i značajno poboljšan kvaliteta života bolesnika, može da se uštedi dosta novca.

Izvor: Južne vesti
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter