Izvor:
11.01.2018 u 14:45
0

REŠENJE: Vodeni sportovi odlični za ovaj problem! (foto)

Ako su zglobovi i mišići zdravi, nema aktivnosti koja im šteti. Ali ako nisu, izbegavajte sportove s loptom

Ako imate problema s kolenima, prva stvar koju će vam svaki lekar preporučiti da bi se bol smanjio jeste da skinite višak kilograma jer oni neverovatno opterećuju zglobove.

Bol u kolenima često nastaje i kad čovek vežbanjem (najčešće trčanjem) želi da skine te nakupljene kilograme, što je pogrešno. Kilažu prvo treba regulisati ishranom, pa tek onda umerenom aktivnošću i tako postepeno privikavati mišiće i zglobove na veća opterećenja. Svaki kilogram viška drastično povećava pritisak na gležnjeve, kolena, kukove i kičmu i vrlo često stvara bolne probleme. Upravo iz ovog i proizlazi pogrešno shvatanje – da telesna aktivnost oštećuje kolena.

Sedenje pogoršava stanje

Kolena, kao i svaki drugi zglob u telu, sadrže tečnost koja ih „podmazuje“ i omogućava njihovo mekano pokretanje. Ako se nedovoljno krećete, tečnost u zglobu slabije cirkuliše i, dugoročno, vitalnost i funkcija zgloba – opadaju. Sve ovo može da se uporedi s motorom automobila – ako on dugo stoji neupaljen, svo ulje padne na donju polovinu motora, pa gornja polako korodira. Dakle, mnogo veću štetu kolenima od aktivnosti čini neaktivnost.

Šta povećava bol

Ako je koleno zdravo, a zglobni i mišićni sistem uravnoteženi, skoro da nema fizičke aktivnosti koja mu šteti (govorimo o umerenim rekreativnim aktivnostima). Ali, ako su mišićni i nervni sistem u disbalansu, opterećenje na samom zglobu je mnogo veće čak i prilikom hodanja i drugih svakodnevnih aktivnosti, a tokom vežbanja ono se višestruko povećava i stvara bolne probleme. To svakako treba imati na umu kod svih sportova s loptom jer je vežbač koncentrisan na cilj u prostoru, a ne na svoje telo, zatim kod skakačkih sportova, spuštanja nizbrdo, kao i kod planinarenja.

Koji sport je najbolji

Ako imate problem s kolenima, preporuka za vas su vodeni sportovi (plivanje i akvabik) jer je u vodi telesna težina nekoliko puta manja, pa je i opterećenje na zglobove manje, a drugi preporučeni sport je lagana vožnja bicikla, kažu stručnjaci.

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter