Izvor:
18.01.2018 u 15:23
0

POVEDITE RAČUNA: Koje lekove tudnice nikako ne bi trebalo da konzumiraju!

Opšti savet kojeg se treba pridržavati tokom trudnoće jeste da lekove ne treba uzimati bez saveta lekara. U takozvanoj FDA klasifikaciji lekova postoji više klasa – oni lekovi koji su klasifikovani u skupinu A i B smatraju se sigurnim, terapiju lijekovima iz skupine C obavezno mora razmotriti lekar, a lekovi iz skupine D i X su strogo zabranjeni.

Analgetici – lekovi protiv bolova

Ako imate glavobolju, lek izbora je paracetamol. U nekim slučajevima, kada se proceni da trudnica ima rizik od povećanog pritiska u drugom delu trudnoće i razvoja pre-eklampsije, daje se aspirin u tzv. malim dozama, od 100 mg dnevno, ali se on sme uzimati samo pod nadzorom doktora.

Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici ne smeju se uzimati bez saveta lekara, jer mogu delovati na bebino srce, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodne vode, i to do 28. nedelje trudnoće.

Antibiotici

Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neke treba izbegavati – svakako antibiotike uvek mora da vam prepiše lekar i nikada ih ne smete uzimati na svoju ruku.

Antiemetici – lekovi protiv mučnine

Kao „prva linija“ obrane protiv mučnine jeste promena načina ishrane, uzimanje suve, nezačinjene hrane, češće, ali u malim količinama. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnine, a ako ne pomogne, a ne možete se izboriti s ovim problemom, obratite se lekaru za daljnju terapiju.

Antiokoagulansi – lijekovi protiv zgrušavanja krvi

Antikoagulansi su lekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tokom trudnoće, kao i niskomolekularni heparini – ali ih UVEK prepisuje lekar i njihovo delovanje se mora pomno pratiti. Varfarin se izbegava u prvom i trećem tromesečju.

Antihipertenzivi – lekovi za smanjivanje pritiska

Najčešće korišćen lek za smanjivanje pritiska tokom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, ali ređe od metildope. Tokom trudnoće treba izbegavati beta-blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Lijekovi za poremećaje štitne žlezde

Lekovi koji se koriste kod poremećaja rada štitne žlezde – bilo da se radi o smanjenoj illi povećanoj funkciji, mogu se koristiti tokom trudnoće, ali pod nadzorom lekara.

Antiepileptici

S obzirom da je rizik od komplikacija veći ako se prekine terapija epilepsije, savetuje se da se nastavi njihovo uzimanje, s tim da se svedu na najmanju meru, pod nadzorom neurologa. Poželjno je trudnoću planirati da bi se prešlo na minimalne delotvorne doze i, ako je moguće, terapiju jednim a ne više antiepileptika, ali i zato da bi se na vreme počelo s uzimanjem folne kiseline u dozi od 4 mg, kao prevencije anomalija beba.

Terapija poremećaja metabolizma ugljenih hidrata

Insulin nije štetan za bebu, i mora se uzimati tokom trudnoće ako postoji problem šećerne bolesti kod majke. Metformin, ako je terapija započeta pre trudnoće, može se nastaviti u trudnoći.

Pre upotrebe bilo kojeg leka posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom.

Besno pile
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter