Izvor:
21.01.2018 u 16:38
0

KOKSAKI VIRUS: Veoma je važno prepoznati ga na vreme i što pre potražiti medicinsku pomoć!

Umor, malaksalost, gubitak apetita, groznica, bol u grlu, plihovi u ustima, na šakama i stopalima, trnjenje leve ruke… Ovo su pouzdani znaci infekcije koksaki virusom, bolesti prljavih ruku, koja se retko javlja, ali je vrlo opasna, jer može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati je na vreme i što pre potražiti medicinsku pomoć.

A i B tip

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Usled oštećenja ćelija, srčani mišić više nije u stanju da se kontrahuje, pa srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U odbrani od virusa, stvaraju se antitela koja se sa njim bore, što ponekad aktivira autoimune procese (telo počinje da napada sopstvene ćelije). Koksaki virus može trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i celokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Simptomi

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestuje se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest sa 10 lica”. Najčešće pogađa decu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posledica, a jak imuni sistem ključan je za odbranu od ovog oboljenja.

U početnoj fazi javljaju se slabost, pospanost, nelagodnost i mršavljenje, ponekad praćeni dijarejom i bolom u grlu. Tegobe koje slede jesu povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u stomaku, nakon čega nastupa takozvana meningealna faza čiji su najvažniji znaci glavobolja i povraćanje (kod odojčadi napetost fontanela), odbrambeni refleks koji ukazuje napovećan tonus vratnih i leđnih mišića, preosetljivost na svetlost i zvuke, te neurovegetativni poremećaji – bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svesti. Nakon tri do pet dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Kako prepoznati oštećenje srca?

Simptomi koji ukazuju na to da je koksaki virus napao srce jesu zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Kako bolest napreduje, zamor je sve veći, tako da oboleli mora da zastane i da se odmori čak i kada napravi samo nekoliko koraka. U teškim slučajevima dolazi do infarkta ili naglog popuštanja srca sa smrtnim ishodom.

Dijagnoza i lečenje

Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biohemijskim analizama, pa se u slučaju sumnje na infekciju rade specifični testovi, u specijalizovanim ustanovama. Lek za ovu bolest ne postoji, a terapija se sastoji od lečenja aritmije, srčane slabosti, i eventualno, autoimunih procesa. Neophodno je mirovanje i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori sa izazivačem bolesti.

Saveti za jačanje imuniteta:

Poboljšajte varenje. Osim što izaziva čitav niz tegoba, loše varenje negativno utiče i na imuni sistem. Zato je pravilna ishrana od velike važnosti, ali se mora voditi računa o tome da se namirnice dobro kombinuju kako bi se obezbedila optimalna apsorpcija hranjivih materija. To podrazumijeva razdvajanje proteina i ugljenih hidrata, konzumiranje voća samo na prazan stomak, uzimanje vode pola sata pre jela i minimum tri sata nakon obroka.

Izbegavajte industrijsku hranu i pića. Grickalice, slatkiše, supe iz kesice, proizvode od belog brašna, rafinisana ulja i upotrebu soli svesti na minimum…

Započnite dan kašičicom meda, ceđenim sokom od limuna, grejpfruta i narandže, te porcijom sezonskog voća.

Ostavite cigarete i smanjite unos alkohola.

Redovno uzimajte propolis kapi. Tri puta dnevno po 30 kapi u malo vode.

Uz svaki osnovni obrok jedite veliku porciju sveže sezonske salate. Jedite svež beli luk koji, osim što jača imunitet, suzbija virusne infekcije i koristan je za zdravlje srca.

Uzimajte mešavinu meda, matičnog mleča i propolisa.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter