Izvor:
21.01.2018 u 23:55
0

DOKTORI REŠILI DILEMU: Koliko puta dnevno je normalno da mokrite?

Ne postoji jedinstveni broj koji određuje koliko često je potrebno mokriti, ali smatra se da je šest ili sedam puta dnevno normalna pojava.

Da li vam se s vremena na vreme dešava da konstantno idete da mokrite, dok ponekada imate osećaj da možete ceo dan da izdržite bez odlaska u toalet? Pitali smo stručnjake koliko često treba stvarno da piškite.

Ne postoji tačan broj koliko bi neko trebalo puta da ide u toalet. Ljudi u proseku idu šest ili sedam puta. Koliko često posećujete kupatilo zavisi od osobe do osobe, količine tečnosti, koju ste uneli u organizam, konzumiranja slane hrane, znojenja i kapaciteta bešike, rekao je Keri Paterson, lekar internista iz Njujorka.

Ako unosite previše soli u organizam, jedete jaku i začinjenu hranu bićete žedniji i pićete više tečnosti, samim tim, više ćete mokriti.

Ponekad se može javiti potreba da odete do toaleta, ali ne izbacujete urin iz sebe. Reč je o infekciji bešike ili njenom skupljanju. Ovi problemi se mogu rešiti promenom u ishrani ili Kegelovim vežbama, ali svakako je dovoljno dobar razlog da posetiti doktora.

Učestali odlazak u toalet, bol pri mokrenju i peckanje, simptomi su urinarne infekcije, koje je posebno javlja kod mladih žena, rekla je Kristina Paramuđi, direktorka Odeljenja ginekologije i urologije u Hjustonu. U ovakvim slučajevima potrebno je posetiti doktora, jer ponakad su za lečenje potrebni antibiotici.

Doktora bi trebalo posetiti i ako primetite krv u urinu, ustajete nekoliko puta u toku noći (dva ili tri puta), osetite napor dok mokrite ili vam mokraća nekontrolisano curi između dva odlaska u toalet. Ako primeteti promene kada su navike u WC-u, a niste unosili veliku kolčinu tečnosti nego ranije, onda nešto nije u redu.

Izbegavajte zadržavanje mokraće, jer ako to radite nekoliko nedelja ili meseci možete istegnuti bešiku i onemogućiti njen pravilan rad. Zadržavanje urina može povećati rizik od infekcija, jer urin sadrži veliki broj bakterija, koje mogu da se namnože ako se zadržavaju u bešici. Danju ne bi trebalo da trpite više od četiri sata, dok je noću druga priča, jer dok spavamo aktiviraju se hormoni, koji utiču na rad bubrega.

Preporučuje se da se svakodnevno konzumira 1,5 – 2 litre tečnosit, najbolje bi bilo da to bude voda i olakšavanje kada osetite potrebu za tim.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter