Izvor:
23.01.2018 u 02:16
0

TIŠINA KAO LEK: Ovo je razlog zbog kojih vam je potreban odmor od zvukova! (foto)

Biti na trenutke sam sa sobom je prirodna potreba čoveka – kao vazduh koji udišemo ili voda koju pijemo, smatraju psiholozi. To su trenuci u kojima možemo da uspostavimo kontakt sa našim iskonskim "ja"

Koliko puta ste nakon iscrpljujuće radne nedelje poželeli da vas svi ostave na miru ili pomislili da vam je "svega dosta". Verovatno ste u tim trenucima poželeli da se osamite, da budete u tišini, sami sa sobom, daleko od gradske vreve, mobilnog telefona i svih obaveza koje vas izluđuju.

Čak i da u vašem životu cveta cveće, konstantna buka prisutna u gradovima i elektronski uređaji kojima ste okruženi preterano stimulišu mozak i uzrok su nagomilanog stresa, nervoze, anksioznosti, depresije…

Zašto nam je potrebna tišina?

Biti na trenutke sam sa sobom je prirodna potreba čoveka – kao vazduh koji udišemo ili voda koju pijemo, smatraju psiholozi. To su trenuci u kojima možemo da uspostavimo kontakt sa našim iskonskim "ja".

Osama i sa njom povezana tišina je u suprotnosti sa rokovima vezanim uz posao, obavezama kod kuće, telefonskim pozivima, planerima, radnjama koje obavljamo u hodu i na brzinu, izjavama "ne stižem", "kasnim", "žurim", "trčim"…

Naučnici izdvajaju sedam razloga zašto je sedenje u tišini važno.

1. Umiruje nas

Kada nastupi tišina, mozak se umiri, a onda se osećamo mirno i spokojno. Usporavanjem mozga, usporava se i disanje, što dovodi do još dublje relaksacije.

2. Obnavlja moždane ćelije

Tišina deluje pozitivno na mozak, pomlađuje ga i regeneriše ćelije. Proces opravka "štete" na neuronima počinje nakon dva sata provedenih u tišini. To dovodi do boljeg pamćenja, veće tolerancije na stres i utiska kao da smo se dobro odmorili. Tišina je za mozak poput zdrave hrane za telo.

3. Dugoročno zadovoljstvo

Ako pogledate svakodnevicu većine ljudi, retko ćete pronaći trenutak da su budni, a da nisu pod uticajem nekog uređaja – telefona, tableta, TV-a… Iako ih nije lako izbeći, pokušajte da ih koristite što manje – priuštićete vašem mozgu odmor, a to će vam dati osećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

4. Oporavak čula

Sedenjem u tišini postajemo svesniji svog okruženja i uspevamo da čujemo zvuke koje pre toga nismo imali priliku da registrujemo: šum vetra, cvrkut ptica, šuškanje lišća, pucketanje grana… Tišina ne poboljšava samo čulo sluha već i sva ostala čula koja su "blokirana" bukom.

5. Izoštrava pažnju

U tišini mozak ima priliku da se fokusira na nešto bez napora i ometanja. To je vrsta fokusiranja koju u tišini radimo nesvesno – dopuštamo našem umu da luta od jedne misli do druge. Ova praksa vodi sporijem tempu života i povoljno deluje na um i telo, izoštrava se koncentracija, pamćenje je bolje…

6. Zbog tišine smo iskreniji

Dok sedimo u tišini, ne možemo da pobegnemo od dubokih misli. Tada postajemo otvoreniji prema svojim osećanjima, željama, mislima… Ljudi se u tišini gledaju drugačijim očima i postaju iskreniji prema sebi, lakše lociraju probleme i pronalaze način kako da ih reše – hladne glave.

7. Sporiji ritam života

U današnje vreme svi kao da nekud jure i žure. Obaveza je puno, a vremena malo, te je izuzetno važno usporiti i sagledati se u sadašnjem trenutku. Tišina nas umiruje i usporava, a samim tim nam daje priliku da se rešimo nagomilanog stresa.
Tišina nam otvara oči i zapravo nam pokazuje koliko je sadašnji trenutak važan.

Izvor: Informer
Foto: blossombooks.nl, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter