Izvor:
23.01.2018 u 15:06
0

SMANJITE RIZIK OD ZARAZE: Evo nekoliko praktičnih saveta!

Nažalost, u našim propisima o radu nema mnogo zdravog razuma, pošto se traži da zaposleni dolaze na posao iako su očigledno prehlađeni, možda i gripozni. Evo kako da smanjite rizik da se i vi zarazite.

Kao što je pre nekoliko meseci na televiziji javno rekao jedan domaći epidemiolog, sa zdravstvene tačke gledišta potpuno je opravdano da se ne dolazi na posao ako smo prehlađeni ili gripozni, ili imamo neku drugu virusnu infekciju. Po njegovim rečima, nema potrebe tražiti lekarsko opravdanje za odsustvovanje ako očigledno kijamo, kašljemo i imamo povišenu temperaturu i opravdano je ostati kod kuće do 3 dana u takvim okolnostima. Jer, ne radi se samo o onome ko je bolestan, već i o desetinama drugih kolega koje oboeli može da zarazi, pa će svakako cela firma od toga biti samo na gubitku.
Nažalost, ta vrsta zdrave medicinske logike kod nas nije preovladala, pa se očekuje da zaposleni dolaze na posao i ako su očigledno bolesni, maltene sve dok mogu da stoje na nogama. A firme od toga mogu da imaju samo štete. Jedno istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Journal of Occupational and Environmental Medicine pokazalo je da dolazak bolesnih radnika na posao košta poslodavca triput više (u smislu smanjene produktivnosti) nego ako bi oni odsustvovali sa posla.


Naravno, ako vaše kolege imaju prehladu ili grip, velika je šansa da ćete ih dobiti i vi. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da tu verovatnoću smanjite.
Držite se dalje od bolesnih kolega. To nije ni sebično ni uvredljivo. Od vašeg društva njima neće biti bolje, ali vama može biti gore. Dakle, ako je neki kolega očigledno prehlađen, nastojte da budete u drugoj prostoriji. A ako ste u istoj prostoriji, ako možete da birate, birajte mesto što dalje od njega. Koncentracija virusa u mikrokapljicama tečnosti koje dospevaju u vazduh usled kašljanja i kijanja uvek je veća oko obolele osobe, a manja dalje od nje.
Ne dodirujte predmete ili površine koje je možda dodirivala obolela osoba. To uključuje i tastaturu i miš kompjutera – ako niste znali, ta dva predmeta spadaju u najbogatije rezervoare mikroba. Naravno, da i ne govorimo o čašama, šoljama, kašičicama koje koriste oboleli: najbolje je da u sezoni respiratornih oboljenja na posao nosite svoje čaše i kašičice.
Držite ruke dalje od lica. Na vašim rukama će sigurno biti virusa i bakterija, jer ne možete potpuno da izbenete da dodirujete kontaminirane površine kao što su, na primer, brave. Ako rukama često dodirujete nos, usta, oči i slično, time povećavate verovatnoću zaraze.
Zadržite dah kad ste u blizini bolesne osobe. Ako pored vas prođe neko ko u tom trenutku šmrče ili kija, zadržite dah na kratko vreme, dok se mikrokapljice tečnosti koje sadrže patogene organizme u vazduhu oko vas ne razrede. To će bar smanjiti koncentraciju virusa ili bakterija koje možete da udahnete.
Perite ruke redovno. Nisu vam potrebna anbakterijska sredstva, dovoljno je ako dobro operete ruke običnim sapunom. Time smanjujete koncentraciju patogena na rukama, pa dakle i verovatnoću zaraze.
Radite od kuće. Ako takva opcija uopšte postoji na poslu koju radite, svakako je preporučljivo da je iskoristite u sezoni epidemija prehlada i gripa.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter