Izvor:
03.02.2018 u 15:10
0

KOLIKO SU VAŠE OČI ZAISTA ZDRAVE: Ako imate ove simptome morate posetiti lekara!

Imate li dioptriju, verovatno redovno idete vašem oftalmologu, ali koliko su vaše oči zaista zdrave? Postoje brojni skriveni problemi čiji su simptomi jedva primetni, a ako se zanemare, mogu se pretvoriti u ozbiljne bolesti.

Jedna oftalmološkinja kaže kako bi nelečenje ovih problema moglo dovesti do trajnog oštećenja vida.

Ne morate se jako zabrinuti ako su vam, na primer, oči crvene i suve od nošenja sočiva ili neprospavane noći, ali ako imate sledeće simptome, svakako bi trebalo da posetite svog lekara.

Vidite plutajuće čestice

Providne pegice, trakice ili “paučine” koje nikako ne prolaze, ma koliko pomerali oči često su povezane sa starenjem mrežnjače. Iako ne bi trebalo predstavljati ništa ozbiljno, predlaže da se svejedno obavi detaljan očni pregled kako bismo se uverili da nije reč o ablaciji mrežnjače ili odlepljena mrežnjače – hitnog stanja koje treba operisati što pre.

Konstantno crvenilo oka

Sasvim je normalno ponekad se probuditi crvenih očiju, no ako ono ne prestaje tokom dana i javlja se učestalo, to je svakako razlog za posetu lekaru, jer bi to mogao da bude simptom sindroma suhog oka – stanja u kojem suzni kanali ne mogu proizvesti dovoljno tekućine za vlaženje oka.

Konstantna suvoća oka

Prva pomoć kod suvoće oka su kapi koje možeš nabaviti u bilo kojoj apoteci. U slučaju da ni one ne pomažu, trebalo bi posetiti lekara kako bi mogao da prepiše omega-3 masne kiseline ili neke druge kapi. Nelečenjem suvog oka može doći do zamućene rožnjače, koja se leči antigljivičnim ili antivirusnim lekovima te antibioticima.

Ušla vam je neka hemikalija u oko

Prvi korak je isprati oko i kontaktirati svog doktora ako vam se čini da bol ne prolazi. Izlaganje oka nepoznatoj supstanci, pogotovo teškim hemikalijama, zahteva hitnu medicinsku intervenciju. “To može rezultirati trajnom štetom ili ožiljcima".

Izvor: Nezavisne.com
Foto: clearlakeeye.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter