Izvor:
09.02.2018 u 15:43
0

ALERGIJA NA CITRUSNO VOĆE: Simptomi se lako prepoznaju, nemojte ih zanemarivati!

Deluje pomalo čudno, ali alergija na citrusno voće zaista postoji. Simptomi alergije citrusa se lako prepoznaju.

Većina problema se odnosi na probavni trakt, kao što su mučnina, povraćanje, proliv i bol u trbuhu.

Ostali simtomi kao što su svrab, otežano disanje, osip i smanjenja krvnog pritiska su takođe česti.

Citrus simptomi alergije su slični drugim simptome alergije na hranu, tako da je često potrebno voditi dnevnik ishrane da bi precizno odredili izvor alergije.

Ozbiljnost simptoma alergije variraju, od blage do ozbiljne. Blage reakcije, ne zahtevaju lekarsku pomoć, jednostavno prekinete da jedete određenu vrstu citrusa.

Kod ozbiljne alergijske reakcije poseta lekaru je neophodna, jer može doći do anafilaktičkog šoka, stanja opasnog po život, koje uzrokuju sužavanje disajnih puteva.

Simptomi alergije na agrume će se pojaviti uglavnom kada je neko pojeo jedan ili više od sledećih vrsta: klementine, grejp, pomorandža, limun, limeta ili mandarina.

Limunska kiselina nije ta koja izaziva alergiju, kao što se mislilo. Glavni krivac je protein i supstanca specifična za južno voće.

Pomorandža je najveći krivac za alergije na citrusa. Za neke koji pate od alergija, samo dodir kore citrusa može prouzrokovati neke od simptoma alergija.

Kako da se zaštitite

Najbolji tretman za preventivnu zaštitu od alergija je izbegavanje agruma. Oni koji imaju alergije na agrume trebalo bi da ispitaju na koju vrstu citrus su tačno alergični, i tu vrstu da izbegavaju.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter