parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ANTIBIOTICI: Ovo niste znali o njima!

Sezona gripa i prehlade je u punom jeku, čekaonice u domovima zdravlja su prepune dece i odraslih, a da bi izbegli čekanja i sami se izlečili, pacijenti često posežu za antibioticima i uzimaju ih na svoju ruku. Najčešće su to zalihe koje već imaju u kućoj apoteci preostale od poslednje terapije, što je velika greška.

Lekari i farmaceuti već godinama upozoravaju upravo na taj problem, jer on doprinosi povećavanju otpornosti antibiotika na bakterije, što je, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ozbiljna pretnja zdravlju.

- Antibiotici se uzimaju u tačno određeno vreme, u tačno prepisanoj dozi, tačno određeni broj dana i isključivo prema preporuci lekara. Nakon što on napiše recept, podižu se u apoteci što pre da biste terapiju započeli na vreme.

- Ako ste zaboravili da popijete antibiotik na vreme, popijte ga što pre, a ukoliko je vreme uzimanja sledeće doze blizu, nipošto ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili onu koju ste zaboravili.

- Antibiotik u obliku sirupa najčešće je valjan sedam dana i mora se čuvati u frižideru.

- Ako uzimate antibiotik na svoju ruku, on će vam u datom trenutku možda pomoći, međutim, može se dogoditi da bakterije postanu otporne na lek, pa on neće delovati kada dobijete ozbiljnu infekciju

- Terapije antibioticima, kao i drugim lekovima, mogu pratiti i neke nuspojave, a jedna od češćih je proliv, jer njihovo uzimanje može da poremeti ravnotežu mikroorganizama koji se nalaze u crevima. Zato je dobro uzimati probiotike, koji se preporučuju kao dobar način prevencije proliva usled uzimanja ovih lekova. Oni sadrže žive bakterije slične onima koje su uobičajeno prisutne u našem probavnom traktu, pa su iz tog razloga dobri za organizam.

- Probiotici se uzimaju bar tri sata pre ili posle antibiotika. Nalaze se u prehrambenim namirnicama poput jogurta, a dostupni su i u obliku tableta.

Pogrešno korišćenje

Procenjuje se da Srbija troši pet puta više antibiotika nego zemlje u Evropskoj uniji. Najčešća greška kod uzimanja antibiotika jeste prerani prekid terapije, odnosno kada oboleli koji ih pije sam proceni da se bolje oseća i misli da se izlečio. Prepisana terapija se uvek MORA iskoristiti do kraja! Isto tako, ne sme se desiti da ostatak antibiotika iz prethodne terapije počnete ponovno da pijete zato zato što mislite da imate slične simptome.

 

Kurir.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak 19.02.2018
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10:55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija 
14:55 Parovi - Live
16:20 Posle rucka
17:45 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 UPOZNAJTE PAROVE
19:55 Bingo
20:30 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 Ćirilica - Predsednik Aleksandar Vučić
slede Parovi - Live