ODBRANITE SE OD VIRUSA: Ojačajte imunitet uz pomoć ovih namirnica! (foto)

 

Sigurno svako od vas želi da se nikada ne razboli čak ni kada sve kolege oko nas na poslu kijaju, ali ni kada su svi ukućani bolesni.

Ideja da se nešto određeno jede ili radi kako bi se ojačao imunitet. Ali, nažalost naš imuni sistem tako ne funkcioniše.

Kada se prehladite ili obolite od gripa, ćelije imunog sistema jure da identifikuju bolest. Kada to urade, one pametno izgrađuju imuni sistem koji ubija infekciju.

Ovaj sistem je odličan i na tom principu rade vakcine. Kada se mala količina virusa ili bakterije ubaci u organizam vakcinom, imuni sistem stvara ćelije koje se bore protiv njih i ubijaju ih, a istovremeno pamte koje su ćelije ubili i spremni su u slučaju ponovnog obračuna. Ali, problem je što postoji mnogo različitih virusa i bakterija. 

Ćelije oba imuna sistema treba da prave ćelije u određenom broju kako bi radile kako treba. Kako biste se osigurali da ćete na ove ćelije uvek moći da računate morate da obezbedite da ih bude u dovoljnom broju. Evo kako.

Doktor nauka na Internacionalnom savetu za informacije o hrani, Megan Majer ističe da se ne može jačati specifična vrsta ćelia koje ste odabrali. Preveliki broj ćelija koje nemaju sa čime da se bore u organizmu u tom momentu može da dovede do pojave autoimune bolesti, a sve što vam treba je aktivan imuni sistem onda kada vam to treba.

Faktor koji utiče na to je dovoljno sna (8 sati dnevno) jer dok spavamo ćelije imunog sistema dolaze do naših limfnih čvorova gde se bore protiv infekcije. Naučnici su utvrdili da su ljudi koji su primili vakcinu i spavali 8 sati dnevno imali duplo više antitela od onih koji su primili vakcinu i nisu spavali dovoljno.

 

 

Ishrana i vitamini kao odbrana

Dobro izbalansirana ishrana održavaće vaš imuni sistem u ravnoteži. Proteini su ključni u formiranju ćelija imunog sistema. Proteini sadrže aminokiselinu L karnitin koji je odličan u borbi protiv bolesti, ali i kod ozbiljnih opekotina.

Što se tiče minerala i vitamina, cink je pokupio najveće hvalospeve. Kod prehlade, on ublažava simptome i prehlada traje mnogo kraće. Hrana bogata cinkom kao što je crveno meso, morski plodovi i cele žitarice i suplementi cinka mogu da spreče ili ublaže ozbiljnije infekcije.

Naučnici su u Japanu došli do saznanja da je zeleni čaj dobar u slučaju prehlade i gripa jer je bogat antioksidantima. Takođe, suplementi sa vitaminom D smanjuju rizik od akutnih respiratornih infekcija. To znači da konzumiranje voća i povrća može da vam pruži dobru osnovu za izgradnju jakog imunog sistema.

Kurir
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Serija: Suze mojesestre
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:45 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live