Izvor:
01.03.2018 u 22:38
0

IZLAZE VAM MODRICE?: Evo kada treba da se obratite lekaru!

Da li i vi spadate u one osobe kojima modrice izlaze, a da se čak i ne sećate da ste se udarili? Onda je važno da znate da je uglavnom reč o bezazlenoj pojavi. Ipak, postoje situacije i kada treba da se zabrinete i posetite lekara.

Prvo da vidimo kako nastaju modrice. Modrice se stvaraju kad malo krvi iscuri iz sitnih krvnih sudova u meko tkivo neposredno pod kožom.

Određeni delovi tela, kao recimo cevanice, naročito su osetljivi i na njima modrice izlaze relativno lako.

S druge strane, imate ljude koji su prosto skloni dobijanju modrica, pošto su nasledili takvu genetsku kombinaciju u kojoj su im dopali i "krti" ti sitni krvni sudovi, tako da se lakše oštete, iz njih lakše izađe malo krvi i – eto modrice.

Drugi čest uzrok lakom izlaženju modrica su određeni lekovi i nedostatak određenih vitamina. Ako uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi, ako redovno ili vrlo često uzimate aspirin ili lekove na bazi ibuprofena, vaši sitni krvni sudovi će biti osetljiviji, a vi skloni modricama.

Isto možete da očekujete i ako vam nedostaje vitamin C ili vitamin K.

Ako ste primetili da vam u poslednje vreme lako izlaze modrice, pojačajte malo unos namirnica bogatih ovim vitaminima (borovnice, kivi, jagode, kelj).

A ako ste se udarili i znate da će vam izaći modrica, malo leda ublažiće upalni proces i modrica će biti manja.

Ako vam modrice izlaze upadljivo češće i lakše nego što je to ranije bio slučaj, ponekad to može biti simptom ozbiljnijih bolesti, pa je neophodno da se obratite lekaru.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter