Izvor:
02.03.2018 u 21:56
0

UBLAŽAVA BOLOVE: Kurkuma fantastičan prirodni lek!

Ovo se odnosi na bolove u mišićima i sportske povrede, ukazalo je najnovije evropsko istraživanje, sprovedeno na igračima ragbija.

Časopis European Review for Medical and Pharmacological Sciences objavio je rezultate probnog istraživanja nekoliko italijanskih farmaceutskih kompanija, koje su ispitivale efikasnost suplementa kurkumina, sa osnovom lecitina. U istraživanju je učestvovalo 50 igrača ragbija, koji su imali simptome koštano-mišićnih tegoba, koji su uključivali i hronični bol.
Igrači su tretirani ili standardnim analgeticima (lekovima za ublažavanje bolova) ili suplementima kurkumina, i posmatrani su tokom 20 dana.
Istraživanje je utvrdilo da je suplement kurkumina podjednako efikasan koliko i tipični analgetici što se tiče smanjenja boloa u mišićina uzrokovanih intenzivnim fizičkim naporim, kao i u ublažavanju bola čiji su uzrok povrede.
Međutim, suplement kurkumina je imao jednu bitnu prednost nad analgeticima. Naime, ispitanici su mnogo bolje podnosili suplement kurkumina (što se tiče organa za varenje) nego standardne lekove protiv bolova. Samo 4% u grupi koja je uzimala kurkume je imala problema sa želucem, u poređenju sa 16% u grupi koja je uzimala standardne analgetike, za koje je i poznato da imaju neželjene efekte te vrste, odnosno, da izazivaju bolova u želucu.
Kurkumin je supstanca koja se izdvaja iz običnog kuhinjskog začina, kurkume, koja je u poslednje vreme intenzivno proučavana. Više istraživanja ukazalo je da kurkuma ima antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter