PAŽNJA: Spineri mogu ugroziti zdravlje deteta!

Spiner, igračka koja je prošle godine izazvala pravu epidemiju među decom širom sveta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izveštaju o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica, nalik na propeler, može se vrteti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno koristi kao "zanimacija" za ruke. 

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublaživanju stresa. Međutim, pošto spineri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavljaju rizik za decu, jer se lako mogu domoći baterije i progutati je. 

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nisu ispunjavali evropske bezbednosne standarde za igračke. 

Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odeće i kozmetike, do automobila i mašina. 

Najčešće se, ipak, radi o igračkama, jer često imaju sitne delove kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije. 

Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU.

 

b92.net
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost