Izvor:
13.03.2018 u 21:56
0

OSETLJIVA BOLEST: Lekari tvrde da je moguće povratiti vid potpuno prirodno! (FOTO)

Ukoliko ste ikad imali problema sa vidom ili ako vam je dijagnostifikovana makularna degeneracija ili katarakta sve što ste mogli da čujete od lekara je da će se bolest tokom vremena pogoršati. Verovatno su vam rekli da je nemoguće da se prethodno stanje povrati ili regeneriše. Farmaceutske i hirurške intervencije mogu da uspore napredak bolesti, ali ne i da ga obrnu.

A da li ste ikad čuli za neurogenezu?

Uprkos svemu što ste čuli postoji proces koji se zove neurogeneza i on vam može pomoći. Neurogeneza označava rast novih neurona u mozgu, a samim tim može da regeneriše hipokampus čija oštećenja igraju glavnu ulogu u razvoju mnogih bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Možda se pitate zašto spominjemo mozak kad govorimo o očima. Zato što su naučnici počeli da istražuju kakve efekte može da ima rast novih neurona na vid. Vid je deo centralnog nervnog sistema i mozak ima dosta uticaja na njega još od fetalnog perioda razvoja. Pa, šta su to naučnici otkrili?

Oči, takođe, imaju ćelije koje mogu da se regenerišu.

Istraživači su došli do revolucionarnog otkrića da mogu da regenerišu ćelije retinalnih ganglija koje su odgovorne za prosleđivanje informacija od očiju do mozga.

2. Terapije reprogramiranja

Druga strategija uključuje skupljanje ćelija rožnjače da bi se reprogramirale. Zanimljivo je i to što postoji jedna vrsta životinje koja može da to uradi sasvim prirodno. Riba nazvana "zebrica" može da reprogramira ćelije na način koji joj je potrebno. Istraživači su ovaj princip ispitivali na pacijentima koji boluju od makularne degeneracije i genetski nasleđenih poremećaja rožnjače i pokazao se kao uspešan.

Da li se može stimulisati regeneracija očiju kod kuće?

Budućnost regeneracije očnog tkiva izgleda obećavajuće, što bi bio veliki napredak u otkrivanju novih terapija. Naučnici tvrde da se ovaj proces može uraditi na prirodan način i da je stanje kod 17 procenata pacijenata bilo poboljšano, a kod 55 procenata pacijenata je povećan rast novih ganglija.

Evo šta treba da radite kod kuće da biste sačuvali i poboljšali svoj vid:

1. Radite aerobik bar 20 minuta dnevno

3. Sunčajte se 30 minuta dnevno (odnosno provodite vreme na sunčevoj svetlosti)

3. Probajte da postite jer to pomaže odmor i regeneraciju organizma, pa tako ubrzava izlečenje

4. Unosite Omega 3 masne kiseline

5. Dodajte prebiotska vlakna ishrani, ona pretvaraju bakterije u probiotske kulture

6. Jedite kurkumin da poboljšate raspoloženje i kognitivne sposobnosti

7. Izbacite šećere i procesuiranu hranu iz ishrane

8. Pijte zeleni čaj jer je bogat antioksidansima

9. Održavajte umerenu kilažu

10. Negujte lepe veze koje vas čine srećnima

11. Naspavajte se

12. Smanjite nivo stresa, hormon stresa (kortizol) može da smanji regeneraciju ganglija

13. Dodajte magnezijum ishrani

14. Dodajte cink svojoj ishrani

15. Jedite hranu bogatu antioksidantsima jer ona poboljšava vid

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/Biostile Slovenija‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter