Izvor:
16.03.2018 u 19:09
0

LEK ZA ŽENE: Ulje od maslačka pomaže kod cističnih, bolnih i otečenih dojki!

Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi delovi mogu se koristiti za lečenje. Njegovo mlado lišće, odlična je prolećna detoksikacijska salata i bogat izvor A vitamina. Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa.

Korenu maslačka pripisuje se najveće lekovito značenje. On detoksifikuje jetru i tako podržava zdravlje celokupnog organizma. Ispijanje čaja od korena može doneti izlečenje od hepatitisa B već za šest nedelja.

Danas vam skrećemo pažnju na njegove cvetove, koji:

Sadrže antioksidanse
Leče bolove
Leče grčeve u želucu
Smanjuju depresiju
Sadrže helenin koji poboljšava noćni vid
Sadrže vitamin A i B12

U našim krajevima, cvetovi maslačka često se koriste za pripremu sirupa protiv kašlja. Ali na primer u korejskoj narodnoj medicini, cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke

U Americi je popularno ulje od cvetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv bola od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i bola u zglobovima. Iako je kod nas je slabo praktikovana njegova izrada, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko delovanje.

Maslačak je generalno povoljan za ženska oboljenja, a posebno za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osećanja. Kada se redovno primenjuje na dojkama, ulje maslačka daje bolji osećaj dobrobiti i jača imunitet, a pomaže i u prevenciji raka.

Bol u grudima ili osetljivost pre menstrualnog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena širom sveta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tečnošću koje tokom menstrualnog ciklusa menjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje s uljem korena maslačka, može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mlečne žlezde i smanjuje ciste u grudima.

Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primena pomaže kod bolesti kao što je psorijaza.

Ulje cvetova maslačka može da se koristi za masažu celog tela i za smanjivanje napetosti u čitavom organizmu.

Pogodno je i za tretiranje mačaka, jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi mogli da im naškode.

Recept za ulje maslačka (macerat)

S obzirom da je sada sezona maslačka sada je idealno vreme za pripremu ovog izuzetno lekovitog ulja.

Trebaće vam:

– Cvetovi maslačka
– Kvalitetno hladno presovano ulje (badem, marelica, makadam, maslina, sezam ili ulje semenki grožđa)

Ispunite pola do dve trećine male tegle cvetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promešajte smesu da izađu mehurići vazduha.

Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom, toplom mestu dve nedelje ili dok cvetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procedite ulje u sterilizovanu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom, tamnom mestu.

Kako koristiti ulje maslačka?

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mesto više puta dnevno.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter