Izvor:
17.03.2018 u 21:24
0

PITI ILI NE PITI? Evo šta se dešava kada ostavite vodu da odstoji preko noći!

Čuli ste da je dobro ujutru popiti, na prazan stomak, običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši.

Ali da li ste li primetili da ta odstajala voda ima čudan ukus? Da li to znači da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?

Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Kako je voda bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljen-dioksid i delić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona menja ukus.

Razmislite pre nego što popijete vodu koju ste ostavili da odstoji preko noći u čaši, imajte u vidu da je bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i određena količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali svakako znači da nije baš najčistija za piće.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter