Izvor:
18.03.2018 u 01:47
0

PATITE OD ANSKIOZNOSTI? Vreme je da otpišete jutarnju kafu, evo i zašto! (foto)

Neprijatan osećaj sa kojim se bori veliki broj ljudi, a koji stvara anksioznost, može da se pogorša ukoliko konzumirate mnogo kafe.

Anksioznost se manifestuje različito pa kod nekih ljudi izaziva probleme sa spavanjem, dok kod drugih stvara neprijatan osećaj gušenja u situacijama kada su u velikoj gužvi ili nekoj stresnoj situaciji. Anksiozne osobe pokušavaju na različite načine da se izbore sa neprijatnostima, pa je uobičajeno grickanje noktiju, zanoktica ili usana.

To nije rešenje jer onda dolazi do krvarenja, stvaranja rana i stida kada to neko drugi vidi. Lekari anksioznim osobama prepisuju lekove kji im mogu ublažiti simptome. Oni mogu da budu trenutno rešenje, pa neretko tokom godina terapija se menja, ali simptomi se vraćaju.

Najbolji način je da se anksioznosti rešite prirodnim putem. Anskioznim osobama se predlaže da se bave jogom i meditacijom kako bi naučili da kanališu osećaj koji je neprijatan i smanje negativan uticaj. Đina je rešila da krene ovim putem i shvatila da na potpuno prirodan način može da reši problem.

– Promenila sam ishranu i izbacila sam prženu i procesuiranu hranu, meditirala sam svakog dana i značajno smanjila vreme koje sam provodila na društvenim mrežama. Ovo mi je pomagalo, ali sam se još uvek borila sa ubrzanim otkucajima srca, naročito ujutru kada bih započela dan. Jednog dana sam naišla na neki blog koji je govorio o povezanosti kafe i anksioznosti. Ukoliko ste nekada ujutru osetili lupanje srca posle šoljice kafe, pomnožite to sa 100 sve do osećaja da će vam srce iskočiti kroz grlo napolje. Takav osećaj stvara ispijanje šoljice kafe za nekoga ko je anksiozan – rekla je Đina.

Za mnoge ispijanje dve ili tri šoljice kafe dnevno je ritual koga bismo se teško odrekli. Đina je shvatila da ruke počnu da joj drhte svaki put kada bi popila šoljicu kafe, znojila bi se i bila nervozna, a osećaj dehidratacije nije izostajao. Nakon što je pročitala blog rešila je da smanji i na kraju potpuno izbaci kafu, piše Pop Sugar.

– Što sam duže bila bez kafe, to sam se bolje osećala. Umesto da pijem kafu, ja bih ujutru meditirala i osećala sam da mogu bolje da kontrolišem svoje misili. Prestala sam da grickam zanoktice i moja koža je pokazala zahvalnost – rekla je Đina.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter