Izvor:
27.03.2018 u 20:57
0

IZAZIVAJU NEŽELJENE EFEKTE KAO I KOD ŽENA: Muškarci dobijaju pilulu za kontracepciju! (FOTO)

Da li će se i pored ovih kontraefekata naći u masovnoj upotrebi zavisi samo od muškaraca.

Prošlo je više od jednog veka otkako je Margaret Sagner otvorila prvu kliniku za kontrolu rađanja u Sjedninjenim Američkim Državama i skoro 60 godina otkako je FDA odobrila prve kontraceptivne pilule za oralnu upotrebu. Do 1972. pilulu su mogli da koriste samo bračni parovi uz specijalnu dozvolu, za sve ostale je ona bila nelegalna supstanca.

Iako se već godinama priča o muškim opilulama za kontracepciju, ove godine su je konačno i dobili. A kako je cela ova nedelja u znaku "muške pilule", na red je došlo i njeno testiranje. Ova pilula je i dalje označena kao "najbolja nada" za "ne stalnu" kontracepciju za muškarce.

Formirana uz finansijsku podršku Nacionalnog instituta za zdravlje od strane tima naučnika na Univerzitetu u Vašingtonu, formula ove pilule je prilagođena verzija prethodnih, neuspelih pokušaja.

Muška pilula dolazi uz niz uputstava, kao na primer to da se mora uzimati sa hranom da ne bi dovela do porasta holeseterola, a samim tim i do srčanih oboljenja. Uprkos tome, ona je trenutno sigurna za kratkoročnu upotrebu, a sledeći test bi trebalo da pokaže da li tableta izaziva smanjenje proizvodnje spermatozoida.

Ipak, treba naglasiti da ovaj dimetandrolon undekanoat dolazi sa nizom neželjenih efekata koji već decenijama frustriraju žene. Pilula dovodi do toga da muškarci mogu dobiti na telesnoj masi, a to otvara novo pitanje – da li će se i pored ove pilule teret brige o kontracepciji opet baciti na ženska pleća?

Istina je da je kontrola rađanja fundametalno preoblikovala žensko mesto i učešće u kulturi, ali su žene zbog toga morale da preuzmu određeni nivo rizika i potencijalne neželjene efekte.

"Enovid", prvi brend kontrole rađanja, koji je sadržavao više hormona nego što je bilo potrebno za sprečavanje trudnoće, bio je povezan sa povećanom (mada retkom) verovatnoćom za dobijanje srčanog i moždanog udara. Trebalo je deset godina da naučnici prepoznaju ove rizike i preformulišu pilulu u ovu današnju sa manje hormona.

U međuvremenu, za neke žene je došlo do povećanja simptoma neželjenih efekata: zadržavanje vode u telu, mučnina, vrtoglavica, osetljivost dojke, glavobolja i povraćanje. Ovi kontraefekti su nadmašili sve prednosti pilule.

Ovo se verovatno neće pojaviti na pakovanju, ali svakodnevno uzimanje pilule zahteva planiranje, pristup zdravstvenoj zaštiti i finansijskim resursima. U vreme kada su ženska reproduktivna prava pod opsadom i javni zdravstveni resursi (kao što je planirano roditeljstvo) se bore da održe finansiranje, za mnoge žene su ove opcije skupe i stresne, zato se žene i nadaju da će ova muška pilula postati javno prihvaćena.

Pre nekoliko meseci, kada je testirana ova muška kontraceptivna pilula je pokazano da na većini testiranih muškaraca, ona izaziva depresiju, smanjuje libido, povećava akne, bolove u mišićima i dovodi do česte promene raspoloženja.

Zato je sada sprovedeno i drugo testiranje na 83 muškarca i to u periodu od mesec i po dana i ovoga puta je prošlo uspešno, osim što je svaki od ispitanika dobio malo na težini, a zabeležen je i smanjen nivo dobrog holesterola.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/AnnaKluzKowal, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter