Izvor:
02.04.2018 u 16:16
0

ŽELITE DA BUDTE ZDRAVI? Evo kako bi trebalo da izgleda vaš dan! (foto)

Pitali ste se da li je bolje vežbati ujutru ili uveče, da li vitamini koje uzimate ujutru imaju nekog smisla i koliko vremena treba da prođe pre nego vidite rezultate vežbanja – evo odgovora.

Naučnici su posvetili dosta vremena ne bi li došli do odgovora na pitanja koja nas muče u vezi našeg zdravlja i svakodnevnih obaveza.

Sada možete da iskoristite njihova saznanja kako biste doneli odluku o tome kako ćete organizovati vaš dan, sve od toga šta trebate da jedete za doručak, do toga koliko često trebate da perete posteljinu.

Tuširanje

Ako ste se tuširali juče onda danas definitivno preskočite tuširanje jer često tuširanje može da isuši vašu kožu. Spiranjem nečistoća, spirate i mnoge zdrave ćelije i masti sa kože, ako i dobre nakterije.

Skuvajte kafu – ali je nemojte odmah popiti

Mnogo stvari se dešava našem telu kada se probudimo. Naše telo pošto čujemo alarm počinje da luči hormon kotizol koji je prirodni kofein, a najviše ga ima u periodu od 8 do 9 sati ujutru. Kafa koju popijete u ovom periodu može da poništi dejstvo prirodnog kofeina. Bolje sačekajte bar sat vremena pre nego popijete šolju kafe.

Pokrenite se

Vežbanje rano ujutru na prazan stomak podstiče mršavljenje i podiže nivo energije. Ovako ćete ustati ranije i biti duže izloženi sunčevoj svetlosti.

Ubrzajte otkucaje srca

Bilo kakva fizička aktivnost je dobra da se započne dan, a najbolji uticaj na vaše telo ima aerobik i kardio.

Obezbedite sebi "gorivo"

Ukoliko doručkujete onda vaš obrok treba da bude bogat proteinima, vlaknima i zdravim mastima.Spremite sebi za doručak jaja sa malo avokada ili grčkog jogurta i orasima.

Preskočite doručak

Ukoliko vam dijete koje ste držali nisu dale rezultate onda probajte da uopšte ne doručkujete već umesto toga se pridržavajte posta. Mnogi se drže režima 16 sati posta a 8 sati jedenja, pa većina koji drže ovu "dijetu" jedu u periodu od 12 do 20 sati.

Izbegavajte multivitamine

Sastojci koje unosite u organizam preko multivitamina mnogo su bolji za vaše telo ako ih ono absorbuje iz hrane koju jedemo.

Pravilno sedite

Većina nas dugo sedi na poslu i to u lošem položaju. Sedenje u položaju koji ne odgovara kičmi može da dovede do njenog krivljenja i mnogih drugih zdravstvenih problema kao što je ukočenost mišića i bol, suve oči, loša cirkulacija i gojenje.

Ustanite i prošetajte na svakih sat vremena

Čak i ako sedite pravilno trebalo bi da ustanete i prošetate na svakih sat vremena. Naučnici su otkrili da ljudi koji ustanu na svakih sat vremena i prošetaju dva minuta, imaju 33 odsto manje pšanse da dožive prevremenu smrt za razliku od onih koji sede po ceo dan.

Pijte mnogo vode

Veoma je važno da budete hidrirani jer je čak 60 odsto našeg tela izgrađeno od vode. Ne morate da pijete osam čaša dnevno, jer sve zavisi od toga koliko ste fizički aktivni i kakvo je vreme napolju.

Neka vam ručak bude sličan doručku

Izbegavajte ugljene hidrate, šećere i opredelite se za proteine.

Napravite pauzu od gledanja u ekran kako biste izbegli suve oči

Jesu li vam oči suve, osećate svrab i iritaciju, vid vam je pomućen? Onda je vreme da malo odmorite oči od ekrana. Primenjujete metodu 20-20-20. Na svakih 20 minuta na 20 sekindi gledajte nešto što je daleko od vas.

Pazite koliko kafe pijete u podne

Klinika Mayo savetuje da se dnevni unos kofeina ograniči na 400mg dnevno što je jednako dvema šoljicama kafe.

Grickajte nešto što ste prethodno spremili

Izbegavajte automate s hranom i spremite kod kuće zdrave grickalice. Isecite jabuku, šargarepu, orahe, grčki jogurt i celer sa kikiriki puterom.

Izbegavajte alkohol

Alkohol je jedna od najkonzumiranijih droga na svetu, piše time.com. Čak i male količine koje se unose svakodnevno mogu da vam stvore probleme, pa čak i da izazovu rak.

Kada izađete na večeru, jednu trećinu ponesite kući

U poslednjih par godina tanjiri u kojima se servira hrana postali su enormno veliki. Porcije su od 1970. godine porasle za 138%, pa budite svesni porcije koju poručujete.

Odložite telefon bar 30 minuta pre odlaska u krevet

Plavo svetlo koje imaju naši ekrani smanjuje proizvodnju melatonina, ključnog hormona koji naš mozak koristi kako bi telo pripremio za spavanje. Eksperti savetuju da pola sata pre odlaska u krevet odložimo telefone i tako spremimo naše telo za spavanje.

Čista posteljina je obavezna

Naši kreveti mogu da cvetaju od bakteriaj i gljivica za samo nedelju dana. U kombinaciji sa znojem, životinjskom peruti, polenom, zemljom i mnogih drugih stvari svi možemo da se razbolimo ili postanemo alergični. Promenite posteljinu jednom nedeljno kako biste izbegli ove zdravstvene probleme.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter