Izvor:
04.04.2018 u 14:52
0

PREGLED ZA SAMO DVA MINUTA: Jako je bitno da čuvate svoje zdravlje i da na vreme otkrivate potencijalne bolesti! (foto)

Ponekad je potrebno da samo bacite pogled na svoje sopstveno telo.

Zdravlje je najveće bogatstvo i ubedljivo najvažnija stvar koju jedan čovek ima, zato je jako bitno da ga čuvate i da na vreme otkrivate potencijalne bolesti. Sve se mnogo lakše leči u početku, nego kad uzme zamaha. Za preglede koji su pred vama treba vam samo dva minuta, a sve možete da ih uradite sami.

1. Oči

Oči nisu samo ogledalo duše, one vam otkrivaju u kakvom je stanju vaše telo. Evo kako:

Povucite donji kapak i pogledajte ispod – ako je bled, a ne ružičast, to može biti znak da ste anemični. Anemija je stanje koje je najčešće izazvano nedostatkom gvožđa, a dovodi do neobičnog umora, glavobolje i drugih simptoma od kojih pate milioni ljudi širom sveta.

Pogledajte beonjače vaših očiju – ako su postale žućkaste, to može da znači da imate žuticu. To je stanje u kom vaša jetra ne može da primi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Žutica je povezana sa mnoštvom drugih bolesti.

Tačkice i ogrebotine na rožnjaci i providni prednji deo očne jabučice, mogu biti prvi znak herpesa. A sivi prstenovi oko očiju, pogotovo ako ste u 20-tim godinama, mogu da budu rani signal za visok nivo holesterola.

2. Usta

Nije čudo što vaš doktor traži da pomerite jezik kada vam pregleda grlo. Bele tačkice na zadnjem delu jezika i na unutrašnjosti obraza su upozoravajući znak za iritirajuće gljivične infekcije.

Proverite da li se te bele tačkice pretvaraju u grudvice ili čireve koji ne zarastaju u roku od nekoliko nedelja, to bi mogli biti prvi znaci oralnog raka, što je sve veći problem kod osoba ispod 45 godina i za one koji puše ili piju.

Čir u ustima i krvarenje desni su povezani sa dijabetesom, anemijom i nedostatkom vitamina C.Upale i krvarenje desni su simptom gingivitisa, povezanog sa bolestima srca, kao i propadanjem vlakana koja drže zube na mestu. Takođe, mogu biti i znak trudnoće.

3. Stopala

Hladne noge i suva koža stopala ukazuju na slabu cirkulaciju, dok vruće, znoje noge mogu ukazivati na disbalans hormona u žlezdama, slabljenje imunog sistema i kao rezultat toga, doprinose povećanju telesne težine.

Atletsko stopalo i gljivice pod noktima mogu biti znak kandide (candida albicans) koja može da nabuja u crevima i koja šteti imunom sistemu. Dijabetičari bi trebalo da redovno priveravaju svoja stopala.

4. Nokti

Nagriženi nokti sugerišu da ste oštetili nerve, ali to je samo vrh ledenog brega. Slabi, grebenasti i nokti koji se listaju mogu biti znak nutritivnih nedostataka i mogu vam reći da ne absorbujete pravilno hranljive sastojke iz hrane.

Listanje noktiju može da pokaže nedostatak esencijalnih masnih kiselina koje pomažu u zaštiti od bolesti srca i artritisa, dok beli nokti često ukazuju na nedostatak cinka.

Takođe, dobro pogledajte i boju svojih noktiju, plavi ton je znak poremećaja cirkulacije kao što je Rajandsova bolest. Nokti koji su pola roze, a pola beli ukazuju na probleme sa bubrezima, dok se plućne bolesti pokazuju žutom bojom na noktima. Ako vam nokti na dnu blistaju, a na vrhu postaju žućkasti možda imate problema sa dijabetesom.

5. Koža

Nije ni malo iznenađujuće što najveći organ vašeg tela može da vam kaže nekoliko stvari o vašem zdravlju. Ako imate više od 25 godina i primećujete više fleka na licu, mogli biste da patite od disbalansa hormona koji dovodi do inflamatorne bolesti karlice i policističnih jajnika.

Ako vam je nos crven, to ne znači da imate problema sa pićem već sa stanjem "acne rosacea" koje utiče na lice starijih osoba.

Ako se redovno sunčate ili imate porodičnu istoriju karcinoma kože, proverite vaše mladeže. Ako iznenada počnu da rastu, postanu tamniji ili počnu da krvare, proverite da li vam se razvija rak kože.

6. Dah

Loš zadah može biti štetan za vaše zdravlje. To je indikator bolesti desni koje izazivaju kvarenje zuba i povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Ako ne znate kako da testirate svoj dah, uradite to ovako:

Lizite svoj zglob sa zadnjom stranom jezika. Ostavite pljuvaku da se osuši 10 sekundi, a zatim pomirišite da vidite da li ima neprijatnih mirisa. Dah dijabetičara često ima miris kruške, dok pacijenti sa oboljenjem bubrega imaju dah koji miriše na urin.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter