Izvor:
25.04.2018 u 13:57
0

BOKVICA KAO PRIRODNI ANTIBIOTiK: Služi za lečenje rana, a njena primena je izuzetno široka!

Bokvica kao lekovita biljaka se koristi već vekovima. To je višegodišnja lekovita biljka koja je rasprostranjena po celom svetu. Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra.

Od ove biljke se koriste najčešće listovi, iako je i stabljika veoma lekovita.

Listovi se beru od početka maja do avgusta i suše se u hladovini, na promaji, a lekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.

Bokvica sadrži vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica deluje kao antibiotik. Sveže isceđen sok se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

Pozitivan uticaj ima i na organe za varenje, pa se preporučuje za lečenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice leči i hemoroide.

Ukoliko obvu biljku stavljate na ranu ili opekotinu,listovi sveže bokvice bi trebalo prvo popariti a zatim staviti na ranu treba da se iseckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Čaj od ove biljke se priprema tako što se kafena kašičica suvih, isitnjenih listova bokvice prelije sa 2dl ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim se procedi. Čaj se može koristiti kao obloge za lečenje konjunktivitisa.

Kurir
Foto: Twitter/Kuhajtesanama

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter