Izvor:
30.04.2018 u 14:44
0

MOŽEŠ TI TO: Kako da sačuvaš mentalno zdravlje, ali i novac!

Sada je i zvanično: boomeranging, odnosno povratak u roditeljsko gnezdo posle njegovog napuštanja, sve je učestalije. Gotovo polovina ljudi uzrasta od 18 do 24 godine i dalje deli „gajbu“ sa članovima porodice, baš kao i 20% onih uzrasta od 25 do 34. Život sa roditeljima sve ređe je poslednja opcija na listi, a sve više pametan izbor za štednju novca tokom studiranja i građenja karijere. Ni to, ipak, nije potpuno bezbrižan način da uplovite u svet odraslih. Zbog toga smo pripremili plan koji će vam pomoći da preživite dane sa ljudima koji su vam nekada menjali pelene.

1. Novac

Odnesite pobedu u roditeljskoj igri monopola.

Situacija:

Štednja novca ne znači da morate prestati da se zabavljate, međutim vaši roditelji ne žele to da prihvate.

Plan: S vremena na vreme moraćete da slušate njihove pridike. Ipak, ukoliko uspevate da uštedite dovoljno novca i pomognete oko računa, izlasci i trošenje para na zabavu ne bi trebalo da budu na vašoj crnoj listi. Uostalom, živite kod roditelja, ne u samostanu.

Situacija:

Ne plaćate kiriju i krivo vam je zbog toga.

Plan: Roditelji vam ne traže mesečnu nadoknadu za boravak u njihovoj kući? Savršeno! Ako to ipak nije slučaj, objasnite im da je razlog što živite kod njih želja za uštedom, ali pokušajte da povremeno novčano doprinesete.

Situacija:

Tata ne prestaje da pridikuje zbog velikih cifara na računima iz supermarketa.

Plan: Ukoliko nemate prihode i ne možete novčano da učestvujete u kupovini, potrudite se da roditeljima olakšate bar pomaganjem oko nje, kuvanjem i raspremanjem kuće.

2. Seks

Očuvajte svoj seksualni život, ali vodeći računa o mentalnom zdravlju roditelja…

Situacija:

Izašli ste na dejt. Kako ćete objasniti dečku da živite sa roditeljima?

Plan: Ekspert u oblasti ljubavnih veza, Andrea Sirtaš, savetuje da kažete istinu o svom mestu stanovanja, a da kao razlog za to navedete štednju novca. Zapamtite – dečko koji sa vama raskine zbog toga što i dalje živite kod roditelja ne zavređuje vašu pažnju.

Situacija:

Želite da dovedete dečka kući, ali znate da vas tamo čekaju mama i tata…

Plan: Koliko god zanimljivo delovalo ušunjati se sa dečkom u kuću, pokušajte da izbegnete takve scenarije. Bez obzira na to koliko godina imate, i dalje bi trebalo da poštujete svoje roditelje i njihove granice. U ovim situacijama najbolje je pronaći alternativnu opciju – prespavajte kod dečka ili uradite to na zadnjem sedištu automobila, kao u svojoj najluđoj fantaziji. Ukoliko ipak odlučite da dovedete dečka kod roditelja, Sirtaševa savetuje da gosta ipak najavite.

Situacija:

Partner je prespavao kod vas. Šta sad?

Plan: Vaši roditelji možda ne žele da se pomire sa činjenicom da ste odrasli i imate seksualni život, ali razgovorom im to možete objasniti. Ukoliko planirate pidžama party sa dečkom, dovedite ga i na večeru, kako bi upoznao vaše „cimere“ i zaboravite na javno iskazivanje nežnosti!

3. Dekor

Ako se na plafonu vaše sobe i dalje nalaze zvezdice koje sijaju u mraku, definitivno joj je potrebno renoviranje

UMETNIČKI ZANOS

Prostor u kojem boravite svakako bi trebalo da bude unikatan, ali to možete postići i bez postera Džastina Timberlejka na zidovima. Umesto toga, prefarbajte zidove u neku nežnu boju i ukrasite ih uramljenim motivacionim porukama ili umetničkim delima koja vam mame osmeh na lice.

RAZVEDRAVANJE

Ukoliko više niste u srednjoj školi, novogodišnje sijalice ne bi trebalo da budu glavni izvor svetlosti u vašoj sobi. Dobra zamena za njih bila bi lampa sa podesivim osvetljenjem koje možete prilagoditi situaciji i trenutnom raspoloženju.

MINIMALIZAM

Diznijevi likovi na posteljini neće privući muškarca u vaš krevet. Zamenite ih jednostavnim, jednobojnim tkaninama, poput svetloplave ili bele. Razbijte monotoniju dodavanjem jastuka u drečavim nijansama.

OLDIE BUT GOLDIE

Stara kasica prasica može ponovo biti interesantan detalj na polici ukoliko je prebojite srebrnim sprejom. Isto tako, i drugim džidžabidžama možete podariti novi, aktuelniji izgled, pogodan za osobu vaših godina. Dekorisanje će vas sigurno dobro zabaviti, a možete pozvati i prijateljice da vam se u tome pridruže.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter