NEMOJTE DA IH ZANEMARUJETE: Ruke mogu da vas upozore na 7 opasnih bolesti!

 

Dlanovi, tekstura kože, nokti, znojne žlezde i pigment mogu pomoći u predviđanju potencijalnih nedostataka i uslova za zdravstvene tegobe.

Bilo da je to rizik od srčanog udara, nedostatak hranljivih materija ili disfunkcije štitne žlezde, vaše ruke mogu da pruže detaljne dijgnoze o vašem zdravlju. Sve što treba da uradite je da pogledate svoje ruke. Dlanovi, tekstura kože, nokti, znojne žlezde i pigment mogu pomoći u predviđanju potencijalnih nedostataka i uslova za zdravstvene tegobe.

1. Funkcija tiroidne (štitne) žlezde

Otečeni prsti i hladne ruke mogu biti znaci hipotireoidizma i neaktivnosti (odnosno smanjene aktivnosti) štitne žlezde. Hipertireoidizam (prekomerno lučenje hormona štitne žlezde), može da pokaže znakove kao što su crvenkasta ili suva koža na vašim rukama.

2. Nedostatak nutrijenata

Da li ste izgubili računicu koliko često vam se lome nokti? Slabi nokti mogu signalizirati nedostatak cinka, vitamina A, vitamina C ili biotina. To takođe može biti jedan od znakova hipokalemije (nizak nivo kalcijuma). Doktor Dejvid E. Bank, asistent kliničkog profesora za dermatologiju u "NewYork-Presbyterian" je dodao da izbrazdani i grebenasti nokti, takođe mogu ukazati na nedostatak proteina.

3.  Znak hiperhidroze (prekomero i pojačano znojenje)

Naravno, mnogi od nas imaju uobičajene nivoe znoja na dlanovima kada vežbaju ili doživljavaju povećanu anksioznost. Ali, prekomerno aktivne znojne žlezde će stvarati znoj čak i kada se hvatate za kvaku, a to je jedan od simptoma hiperhidroze.

- Hiperhidroza obično ima genetičku komponentu, počinje u detinjstvu ili mlađoj dobi, a jedino se ne pojavljuje tokom noći. - rekla je doktor Gari Goldenberg, profesor dermatologije Medicinskog fakulteta u "Mount Sinai".

4. Srčani problemi

Snaga vašeg stiska rukom može da otkrije koliko je vaše srce zdravo, preko tog stiska možete čak i da predvidite rizik od srčanog ili moždanog udara. Studije su pokazale da snaga stiska može biti dobar način i da se proceni biološka dob. Slabija snaga mišića ruku, može otežati osobi da preživi hronični medicinski problem sa srcem.

5. Parkinsonova bolest

Ako vam se ruke tresu kada mirujete i ne radite bilo kakvu aktivnost, može biti znak Parkinsonove bolesti. Ovo se razlikuje od redovnog drhtanja ruku koje većina ljudi doživljava zbog stresa, unosa kofeina ili prilikom korišćenja ruku za neku aktivnost.

- Trešenje ruku u Parkinsonovoj bolesti se često naziva "valjanje pilule ", jer izgleda kao mala pilula koju osob valja između palca i kažiprsta. - objašnjava doktor Getlin Etjen, neurolog u "Piedmont Healthcare" u Džordžiji.

6. Kiseonik

Anemija je stanje koje rezultira nižim nivoom zdravih crvenih krvnih ćelija, što smanjuje mogućnost prenošenja dovoljne količine kiseonika u tkiva u telu.

- Bledilo na rukama i noktima mogu biti znakovi anemije. - kaže doktor Džek Džejkob, medicinski onkolog u "Orange Coast Memorial Medical Center" u Kaliforniji.

7. Ekcem

Da li su vaše ruke grube i sklone osipu i svrabu, uprkos velikim količinama krema koje koristite? Dermatolog vam može pomoći da utvrdite da li imate ekcem na koži. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, ručni ekcem može da izazove plikove, bolne pukotine, suvoću, kraste, pulsirajuće senzacije, peckanje i krvarenje kože.

 

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/nataliailuk

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live