OŠTEĆENJA NA KOŽI I U ORGANIZMU: Znaci koji odaju da imate visok šećer u krvi! (foto)

 

Visok nivo šećera u krivi može da izazove ozbiljna oštećenja na koži i organizmu.

Bilo da imate dijabetes ili ne, visok nivo šećera u krvi izaziva oštećenje nerava, organa i krvnih sudova.

Opasnost nastaje kada se nivo šećera ne smanjuje izvesno vreme. Jedan od razloga zašto ljudi oboljevaju od visokog nivoa šećera u krvi je taj što nisu dovoljno edukovani i ne prepoznaju ozbiljne simptome na koje nam naše telo ukazuje.

U nastojanju da održite vaše telo zdravim, a nivo šećera u krvi u normali imajte u vidu sledeće simptome koji mogu da vam ukazuju na visok nivo šećera u krvi.

Stalno ste žedni

Glavni razlog zašto vaš dijabetes čini žednim je poliurija. Kada vam je viskok nivo šećera u krvi, vaši bubrezi ne mogu da rade normalno, pa proizvode više urina kako bis e rešili velike količine glukoze koje ne mogu da absorbuju. Ovo dovodi do dehidratacije.

 

 

Promene u ishrani i količini unete hrane

Ukoliko primetite da više jedete možda imate povišen šećer u krvi. Razlog zašto šećerna bolest izaziva povećani apetit je taj što glukoza nije sposobna da prodre u zid ćelije usled nedostatka insulina ili rezistencije na insulin. Kada se ovo desi vaše telo nije u sposobnosti da pretvori hranu u energiju, pa ako telo oseti da mu fali energije ono traži još hrane.

Konstantno uriniranje

Povezano je sa stalnim osećajem žeđi povećanom unosu tečnosti u organizam.

Hroničan umor

Povećan nivo šećera u krvi ne znači i više energije, a može da se desi potpuno suprotno. A to je sve zbog nedostatka energije što dovodi do umora.

Loš vid

Kod povišenog šećera dolazi do oticanja sočiva i očiju, a to uzrokuje loš vid i zamagljenje vida koje traje kratko, ali zahteva klekarsku pomoć.

Suva koža

Dolazi do oštećenja nerava i telo zbog toga gubi dosta tečnosti, a ako se ovaj proces nastavi i potraje duže vreme dolazi do sušenja kože.

Impotencija

Visok nivo šećera u krvi ugrožava protok krvi i oštećuje nerve i krvne sudove pa može doći do pojave impotencije kod muškaraca.

Gojenje

Promene u nivou insulina u organizmu, ne postoji mogućnost prodora glukoze u ćelije kako bi se potrošila već se ona gomila i tako dolazi do pojave viška kilograma i neželjenog sala.

Sve ovo uzrokovano je nedovoljnom fizičkom aktivnosti, lošom ishranom i prevelikom izlaganju stresu. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma obavezno se obratite lekaru koji će vas posavetovati i odrediti vam adekvatnu terapiju.

 

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Serija: Suze mojesestre
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:45 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live