PROBLEM VEĆINE ŽENA: Evo šta može izazvati gljivičnu upalu vagine!

Gljivične upale su danas jedan od čestih problema ljudi, a naročito kod žena..

Žene se često bore sa ovim problem, žaleći se da ne znaju uzrok nastajanja ili povratka istog. Među najčešćim je obolenje izazvano gljivicom kandidom, koja uzrokuje veliki svrab, oticanje, crvenilo i bol pri seksualnim odnosima i mokrenju. Takođe je još jedan od simptoma i promenjen sekret koji može biti bele boje, sirast i slatkastog mirisa (ukoliko ima neugodan miris, u pitanju je i bakterijska infekcija) ili providnovodenast.

Da se ova, ali i bilo koja druga gljivična infekcija ne bi ponovo vratila, potrebno je da sredina u vagini bude neoštećena, ali i da u njoj preovlađuju dobre bakterije poput laktobacila - a za to je potrebno voditi posebnu rutinu i izbegavati nekoliko sledećih stvari...

Antibiotici

Iako uništavaju loše bakterije koje su izazvale upalu u bilo kojem delu organizma, one istovremeno mogu i uništiti dobre bakterije iz vagine koje održavaju njenu kiselost i nisku pH vrednost. Zato jeuvek dobro uz antibiotik koristiti i probiotik koji će sve držati pod kontrolom.

Preuska i mokra odeća

Za razvijanje gljivica je idealno mesto koje je toplo, vlažno i blago kiselo, a takva sredina se stvara kada koža vagine ne može da "diše" usled nošenja preuske odeće ili veša. Takođe se uzima u obzir i materijal veša koji nosite: sintetiku izbegavajte u širokom luku i uvek birajte veš od mekanog pamuka. Ukoliko trenirate ili volite da plivate, uvek presvlačite veš i nikada nemojte ostajati u vlažnim gaćicama.

Velike količine hrane koja sadrži kvasac i šećer

Logično je da se nutrijenti iz hrane šire kroz celo telo putem krvi, pa se to isto dešava sa hranom koja je bogata šećerom i kvascem. Gljivice se u vagini hrane šećerom i skrobom, pa je zato bitno da smanjite konzumaciju piva, vina, fermentisane hrane i slatkiša.

 

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live