Izvor:
24.05.2018 u 14:09
0

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O BRADAVICAMA: Sedma je posebno opasna!

Podaci koje svaka žena koja vodi računa o sebi mora da zna.

Nema žene koja se makar jednom nije pogledala u ogledalo i zapitala se da li su njene bradavice normalne. Bradavice dolaze u mnogo boja, oblika i veličina, pomažu nam da nahranimo bebe, donose nam užitak, ali mogu i da ukazuju na potencijalne zdravstvene probleme. Zato ove stvari o njima morate da znate!

VELIČINA VARIRA

Od minijaturnih do onih veličine kovanice, svaka je savršeno uobičajene veličine, kaže Alisa Dvek, ginekolog iz Njujorka. Kako ona kaže, veličina bradavica varira i u odnosu na promene u težini, a uz to postaju veće i kada je žena trudna.

I BOJA VARIRA

Od nežno roze, ciglaste, do tamno braon nijansi, sve je to uobičajeno, a pigment varira od etničkog porekla žene. Uz to, u trudnoći se ne menja samo veličina, već i boja bradavice, i ona obično ostaje takva do kraja života. Promena boje u trudnoći je posledica promena u hormonskom statusu.

ONE SU BITNA EROGENA ZONA

Na ovu temu je 2011. godine sprovedeno i istraživanje, u kome su ženama uz pomoć magnetne rezonance snimane reakcije na dodire po bradavicama, i ispostavilo se da to budi sličan nivo zadovoljstva kao i kod stimulacije klitorisa i vagine.

NE TREBA DA BUDU GLATKE

Sigurno ste se kao tinejdžerka pitale da li su sitne izbočine na aerolama normalne. Jesu, a mogu da budu tu zbog folikula dlaka, uljnih žlezda i mnogih drugih stvari.

MEĐUTIM, NEKADA IZBOČINA I NIJE DOBRA

Postoji redak oblik raka dojke po imenu Pagetova bolest, a javlja se u vidu crvene izbočine ili osipa na bradavici ili areoli. Ako to primetite na sebi, i ne nestane ni nakon dve nedelje, obavezno se javite lekaru.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter