Izvor:
24.05.2018 u 20:51
0

LEK JE U PRIRODI: Borovnica efikasnija od zračenja!

Istraživači koji su koristili ekstrakt borovnice da pojačaju efekte zračenja u terapiji raka otkrili su iznenađujuću stvar: antikancerogeno delovanje borovnice bilo je efikasnije od delovanja samog zračenja!

Istraživači Univerziteta Misuri-Kolumbija su hteli da istraže upotrebu ekstrakta borovnice kao radiosenzitivizatora – tj. netoksične, prirodne supstance koja se koristi da pojača efikasnost kovencionalnih tretmana raka kao što su zračenje i hemoterapija. Pre ovoga, ovaj tim je uspešno tretirao rak prostate koristeći za pojačavanje efekta zračenja resveratrol, polifenol koji se nalazi u grožđu.
U ovom istraživanju su pokušali da istraže kako da pojačaju delovanje zračenja u slučaju raka grlića materice, koristeći ekstrakt borovnice. A rezultati do kojih su došli pokazali su da ekstrakt borovnice ne samo da pojačave delovanje zračenja, nego je sam po sebi efikasnija terapija od samog zračenja!
Učesnici istraživanja su bili podeljeni na četiri grupe. Prva je primila samo terapiju zračenjem. Druga je dobijala samo ekstrakt borovnice. Treća, kontrolna grupa, nije dobijala nikakav tretman. Četvrta grupa je dobijala kombinaciju terapije zračenjem i ekstrakta borovnice.
Grupa koja je lečena samo zračenjem imala je prosečno smanjenje količine malignih ćelija od 20%.Grupa koja je dobijala samo ekstrakt borovnice imala je 25% poboljšanja – što znači da je ekstrakt borovnice delovao efikasnije od samog zračenja. A grupa koja je lečena kombinacijom zračenja i ekstrakta borovnice imala je 70% smanjenja proliferacije malignih ćelija.
Jedno ranije proučavanje Državnog univerziteta Florida je većutvrdilo da borovnice ometaju proizvodnju proinflamatornih molekula, što sprečava formiranje malignih tumora. A druga proučavanja su potvrdila da borovnice deluju antikancerogeno i protiv malinih ćelija raka debelog creva i raka prostate. Ovo novo istraživanje je samo potvrdilo ono što se već pretpostavljalo o borovnicama i ukazalo na jednostavan i prirodan način da se višestruko pojača delovanje konvencionalnih terapija.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter