Izvor:
25.05.2018 u 21:05
0

MOĆ IZ LJUSKE: Orasi snižavaju krvni pritisak!

Konzumacija samo 10 oraha dnevno može da značajno snizi krvni pritisak kod osoba sa povišenim pritiskom, utvrdilo je novo istraživanje.

Istraživanje je sprovedeno na australijskom Univerzitetu Volongong, a cilj je bio da se utvrdi kako svakodnevna konzumacija 30 grama oraha utiče na krvni pritisak tokom dijete čiji je cilj mršavljenje.
Ukupno 377 učesnika podeljeno je nasumice na tri grupe: kontrolna grupa, koja se hranila po uobičajenim savetima za redukcione dijete, grupa koja se hranila po posebnim individualnim dijetetskim savetima i grupa koja se hranila po individualizovanimn dijetetskim savetima, ali je svakog dana jela 30 grama oraha pored uobičajene hrane.
U sve tri grupe su ispitanici smršali nakon tri meseca. Ali, smanjenje sistolnog i dijastolnog pritiska bilo je najveće kod učesnika koji su sprovodili individualizovanu dijetu uz redovnu konzumaciju oraha.
"Način ishrane, namirnice poput orašastih plodova i unos natrijuma i kalijuma mogu da utiču na krvni pritisak. Naša analiza je pokazala da je individualni nutricionistički program, pojačan svakodnevnim dodavanjem zdrave namirnice, 30 grama oraha, doveo do najvećeg smanjenja u odnosu Na:K (natrijum prema kalijumu), a to je parametar povezan sa nižim krvnim pritiskom", napisali su istraživači.
Naravno, ovo nije jedina dobrobit od oraha, koji su izuzetno zdravi. Između ostalog, istraživanja ukazuju da doprinose zdavlju srca i mozga, pomažu rad digestivnog sistema, pomažu održavanju normalne telesne težine i doprinose poboljšanju raspoloženja.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter