Izvor:
28.06.2018 u 15:27
0

VITAMIN KOJI ĆE VAS PREPORODITI: Evo kako ga možete naći i kako utiče na vaše telo!

Boravak na suncu uz oprez i u pravo doba dana, može značajno promeniti vaše zdravstveno stanje. Na taj način akumuliraćete vitamin D kome se naučnici dive jer reguliše niz procesa u organizmu.

Ipak, vitamin D nam sve više nedostaje zbog slabijeg boravka u prirodi i izloženosti sunčevim zracima, bez kojih kao što znamo nema života.Vitamin D ima važnu, gotovo presudnu ulogu za očuvanje celokupnog zdravlja. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da kod bolesti poput karcinoma, dijabetesa, multiple skleroze, depresije pa čak i neplodnosti, veliki broj problema može biti izazvan upravo nedostatkom ovog vitamina.

On ima tri glavne funkcije u organizmu:

  • regulisanje imunološkog sistema
  • odrambene sposobnosti tela
  • rasta stanica i hormonske ravnoteže.

Stvara se pod uticajem sunca a ima ga i u plavoj ribi. Njegov nedostatak može izazvati disbalans u organizmu a uzimanje multivitaminskog kompleksa nije rešenje u ovoj situaciji.

ŠTITI OD MULTIPLE SKLEROZE, RAKA I DIJABETESA.

Protiv uljeza u telu, odnosno virusa bore se T-limfociti.

Ukoliko u krvotoku nemamo dovoljno vitamina D, T-limfociti neće se ni pokrenuti. Vitamin D ujedno uravnotežuje imunološki sastav, odnosno sprečava njegovu snažnu aktivnost, pri čemu može početi napadati zdrave stanice tela, što se događa u slučajevima autoimunih bolesti.

Vitam D utiče na aktivaciju više od 2000 gena i zato je veoma efikasan u rešavanju multiple skleroze i dijabetesa tipa 1 i 2 i psihičkih bolesti poput šizofrenije i depresije.

UTIČE NA PLODNOST.

Vitamin D se povezuje sa boljom stopom nataliteta kod žena u reproduktivnom dobu. Analiza je objavljena časopisu "Human Reproduction" i pokazuje snažnu vezu između niske koncentracije vitamina D kod žena i niže stope živorođene dece u poređenju sa ženama koje imaju odgovarajuću količinu vitamina D u svojim telima.

POMAŽE KOD DEPRESIJE.

Vitamin D je od izuzetnog značaja za hormonalnu ravntežu u organizmu i zato je bitan u prevenciji i terapiji tumora i depresije. Najnovijim istraživanja klinike Mayo iz 2011. pokazalo se da osobe kojima je dijagnostikovana hronična depresija imaju manjak vitamina D upravo jer su nakon terapije sa ovim vitaminom osetili znatno poboljšanje.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter