Izvor:
02.07.2018 u 05:38
0

BILJKE KAO LEK: Zeleni čaj rastvara sklerotične naslage!

Naučnici su upravo otkrili da jedan sastojak zelenog čaja, koji se trenutno proučava zbog njegove sposobnosti da smanji amiloidne naslage u mozgu kod Alchajmerove bolesti, takođe rastvara opasne naslage proteina na zidovima krvnih sudova.

Ateroskleroza predstavlja gomilanje masnih supstanci unutar arterija, što može da smanji dotok krvi u srce i mozak. U uznapredovaloj fazi, jedan lipoprotein (apoA-1) može da formira amiloidne naslage, veoma slične strukture kao one koje su povezane sa Alchajmerovom bolešću. Ti proteini se nagomilavaju unutar sklerotičnih naslaga, povećavajući im obim, čime smanjuju protok krvi, ali i čine naslage manje stabilnim, što povećava rizik od ugruška koji može da izazove srčani napad ili šlog.
Istraživači su utvrdili da EGCG (epigalokatehin-3-galat) kojim je zeleni čaj bogat, vezuje amiloidna vlakna proteina apoA-1. Time pretvara ta vlakna u manje, rastvorljive molekule, za koje je manje verovatno da će oštetiti krvne sudove.
Problem je, međutim, što bi bilo potrebno popiti veoma velike količine zelenog čaja da bi se efikasne koncentracije EGCG našle u krvi, što bi moglo da potencijalno bude štetno. Zato naučnici ispituju dva načina da EGCG učine efikasnijm. Prvi bi bio da mu malo promene hemijsku strukturu, kako bi se lakše apsorbovao iz želuca. Naime, u organima za varenje se EGCG prilično brzo razlaže. Drugi način bi bio da se ova supstanca ubrizgava u krv, putem injekcije.
"Otkrića iz ovog niza istraživanja veoma su ohrabrujuća. Sada je potrebno da primenimo najbolje naučne tehnike da otkrijemo kako da ekstrahujemo molekularni EGCG iz zelenog čaja i pretvorimo ga u funkcionalno oruđe za borbu protiv oboljenja koja ugrožavaju život", objasnila je prof. dr Šina Radford, jedan od autora istraživanja.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter