NIJE BAUK, ALI NIJE NI BEZOPASNA: Šta bi sve trebalo da znate o piluli za dan posle!

 

Pilula za dan posle je vid kontracepcije koji se koristi kada prezervativ zakaže. Ovde se bavimo njenom efikasnošću i koliko je preporučljivo rešenje u kriznim mometnima. 

Kako bismo dali odgovor na ovo pitanje razbijamo 5 mitova vezanih za pilulu!

 Prvi mit: Osećaćete se loše kada je popijete.

Ukoliko se plašite nuspojava znajte da eksperti tvrde da su one retke i uglavnom jako blage. Ranije su se koristile velike količine estrogena, te su žene osećale mučninu i imale osetljive grudi. Međutim, ove pilule sada uopšte ne sadrže estrogen, samo progestin. Svakako da može da se desi da vam bude malo muka ili da vas boli glava ali ovaj osećaj prestaje nakon dan dva. Jedina standardna nuspojava koja može da se desi jeste malo neredovnija menstruacija tog meseca, što opet zavisi od osobe do osobe.

Drugi mit: Već započeta trudnoća može da se prekine.

Jedna od osnovnih zabluda je da pilula može da zaustavi trudnoću. Njena uloga je da odloži ovulaciju kako se jajašce ne bi oslobodilo. Dakle šta ako je jajašce već oslobođeno i oplođeno pre nego što ste stigli da popijete pilulu? U tom slučaju ste trudni, i nikakva pilula to ne može da reši.

Treći mit: Efikasna je samo ako se odmah uzme.

Prošlo je 72 sata, a vi je još niste popili. Možda ste propustili šansu? Ovo je netačno! Istina je da treba što pre da je uzmete nakon što ste imali nezaštićen odnos, ali studije pokazuju da je efikasna do 4 dana nakon seksa. Ipak, ne treba čekati do petog dana, jer tada već prestaje dejstvo pilule. U svakom slučaju, ne morate odmah da zaključite da ste izgubljen slučaj, već se polako preračunajte i popijte svoju pilulu.

Četvrti mit: Pilula za jutro posle ostavlja dugoročne posledice!

Možda vam izgleda da je pilula relativno nov lek, ali levonogestrel, njen osnovni sastojak, isti je oblik progestina koji možete pronaći u drugim sredstvima za kontracepciju poput dijafragme. Levonogestrel postoji već dugo vremena, dakle već dugo je na tržištu.

Peti mit: Uvek je najbolje rešenje uzeti ovu pilulu!

Ova pilula nije efikasna ako je stalno koristite. Ipak, ona zaista pruža visok nivo zaštite, jer 7 od 8 žena koje je popiju nakon nezaštićenog odnosa sigurno neće zatrudneti. Njena redovna upotreba se ne preporučuje, jer za to ipak treba da uzimate kontraceptivne pilule koje vam je prepisao doktor. 

Srbija danas
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live