parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

NE IGNORIŠITE KRV U STOLICI: Simptom koji ukazuje na ozbiljne bolesti!

 

U olakšavanju bolova mogu da pomognu prirodni čajevi, hrana s blagim začinima i povrće, ali izbegavajte mleko, mesne prerađevine, slatkiše i alkohol.

Giht ili kako je popularnije zovu "bolest kraljeva" je upalna bolest zglobova, hrskavice, vezivnog i potkožnog tkiva. Sve počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. Do upale dolazi zbog povišenih vrednosti nitrata, odnosno mokraćne kiseline u krvi i urinu. Te vrednosti u laboratorijskim merenjima dostižu svoje maksimalne vrednosti od oko 300 do 320 za žene, a 400 za muškarce.

Najveći krivac za dobijanje ove bolesti je ishrana bogata proteinima i belančevinama, kojih ima najviše u mesu i mesnim prerađevina, ali i mleku i mlečnim proizvodima, jajima i mahunarkama koje u krvotok uvode belančevine, kao što su aminokiseline.

U normalnim okolnostima mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi, a iz organizma se eliminiše putem urina. U slučaju povećanog unosa proteina (belančevina), organizam počinje da proizvodi veću količinu mokraćne kiseline. Ukoliko je i bubrezi slabije izlučuju iz tela, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi.

To povećanje u početku nije veliki zdravstveni problem i pacijenti nemaju nikakve simptome. Međutim, kao rezultat povećanja koncetracije mokraćne kiseline, urea počinje da se pretvara u kristale i odlagaže se u zglobovima. Prvi simptom gihta je jako bolan, crven i otečen zglob nožnog palca. Naslage mokraćne kiseline mogu se pojaviti i kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima ušne školjke.

Kristali mogu da se nakupe i u bubrezima, pa tako stvaraju kamen u bubregu. Nedovoljno uzimanje tečnosti otežava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni uriniranje neće biti dovoljno da izluči višak mokraćne kiseline. Zato je veoma važno piti dovoljno tečnosti, preporučljivi su lekoviti čajevi.

 

Izvor: Telegraf
Foto: Press.ba

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 Parovi - Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Glamur Specijal
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Žurka
02:30 Parovi - Live