Izvor:
16.07.2018 u 10:12
0

MOŽE BITI VEOMA OPASNA: Otkrivena nova seksualno prenosiva bakterija, evo kako da je se rešite!

Ova bakterija je seksualno prenosiva, a lekari upozoravaju da je ona nova infekcija koja će se sve više širiti.

Reč je o mikoplazmi, bakteriji kojoj nedostaje ćelijski zid, te zato većina antibiotika na njih ne deluje. Mikroplazma često ne pokazuje nikakve simptome, a uprkos tome uzrokuje čitav spektar zapaljenskih oboljenja gornjeg dela genitalnog trakta, zbog kojih žene mogu da ostati neplodne.

Kod muškaraca, može da izazove upalu uretre, sa simptomima sekreta iz penisa i bola pri uriniranju. Kod žena, ako ima simptoma, obično su to bol u predelu materice, groznica, a često i krvarenje.

Kako se prenosi mikroplazma?

Mikoplazma se uglavnom prenosi seksualnim putem, zbog čega su kondomi jedina zaštita.

Često može da prođe nedijagnostikovana, ili čak i da se zameni sa hlamidijom.

Tek nedavno su razvijeni posebni testovi samo za mikoplazmu, ali i dalje nisu u širokoj upotrebi, pa se greške u dijagnostikovanju i dalje dešavaju.

Sve više u porastu.

Stručnjaci kažu da su slučajevi mikoplazme širom sveta u velikom porastu – recimo u Velikoj Britaniji trenutno ima 40 odsto više zabeleženih slučajeva nego ikada ranije.

– Zbog toga lekari moraju da mnogo više razgovaraju sa svojim pacijentima o mikoplazmi i mogućim simptomima. To je još jedan vrlo dobar razlog da nikako ne praktikujete seks bez kondoma – upozorava dr Piter Grinhaus, konsultant iz Bristola.

Kondom jedina prevencija.

– Svi su mnogo zaštićeniji kada insistirate na kondomima sa novim partnerima, sa partnerima sa kojima niste u obavezi, i u suštini sa svim partnerima sa kojima nemate potpuno poverenje u monogamiju. Ako imate bilo kakav neuobičajen osećaj, svakako se što pre testirajte na polne bolesti -zaključuje dr Helen Fajfer, mikrobiolog.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter