Izvor:
17.07.2018 u 09:06
0

TELO VAM ŠALJE SIGNALE, NE ZANEMARUJTE IH: Odmah reagujte kada primetite ove promene na telu!

Naš organizam, kako spolja tako i iznutra je neverovatan stroj koji pokreće niz faktora poput svakodnevne ishrane, dnevnih rutina i načina života.

Telo nam svakodnevno šalje i određene poruke preko kojih možete saznati u kakvom je stanju. Donosimo 5 vrlo važnih poruka koje možete pročitati kod kuće, a koje vam mogu spasiti život.

1. Mokraća

Boja

Boja urina pre svega govori o nivou hidratacije tela. Svjetlija nijansa definitivno je poželjnija od tamnije koja može upućivati na dehidrataciju ili na lošiji rad bubrega koji je zadužen za čišćenje krvi od štetnih materija. Kada osete da je telu potrebna voda, zadržavaju je te smanjuju izlučivanje urina. Što manje vode izbacimo kroz mokraću, to je ona tamnija.

Učestalost mokrenja

Prečesto mokrenje može upućivati na nekoliko (ne)opasnih pojava, od dijabetesa do preteranog konzumiranja alkohola ili kafenih napitaka te na posledicu porođaja, oslabele mišiće. Uz to je poznat i problem "stres inkontinencija", odnosno gubitak urina usled kijanja, kašljanja, smejanja ili neke druge fizičke aktivnosti. U tome će pomoći "Kegelove vežbe" odnosno svesna kontrakcija mišića pelvisa.

Krv u mokraći

Krv u mokraći zabrinjavajući je znak bolesti mokraćnih putova ili bubrega. Jedan od najčešćih uzroka su bubrežni kamenci čiji prolaz kroz mokraćovod izaziva oštećenje sluznice i krvarenje. Primetite li je obavezno napravite potpunu dijagnostičku obradu. Kako biste mokraćne organe održali zdravima jednostavno treba živeti načinom života koji uključuje ishranu bogatu voćem i povrćem, redovnu fizičku aktivnost i dovoljan unos vode. Vodite računa o tome da izbegnete žeđ koja je znak da je telo već u stepenu dehidracije.

2. Zubi

Upaljenost i krvarenje desni

Ako su desni upaljeni i krvare prilikom četkanja zuba, postoji velika verovatnoća da patite od nekog oblika bolesti desni, ali i od dijabetesa. Naime, istraživanja su pokazala da dijabetičari imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka bolesti desni, u odnosu na osobe koje ne pate od dijabetesa.

Bolesti desni su posledica bakterijske infekcije. Desni mogu biti pojačano osetljive na bakterije i mikroorganizme koji su prisutni u usnoj duplji. Istraživanja su pokazala da pravilno održavanje higijene usne šupljine ne mora nužno značiti da će vaše desni biti otporne, ali definitivno može smanjiti rizik od nastanka raznih komplikacija i bolesti.

Pucanje zuba

Neizostavan su deo starenja, ali mogu biti znak refluksa želudačne kiseline. Kada patite od refluksa želudčane kiseline, kiselina iz želuca se počinje da se vraća u jednjak, a vi imate simptome žgaravice. Hronični refluks želučane kiseline može oštetiti gleđ i zube. Oni mogu postati slabiji i osetljiviji, zbog čega lakše dolazi do napuknuća. Refluks želudačne kiseline može uzrokovati brže propadanje i starenje zuba.

Hronične rane u ustima

Ako te rane ne prolaze tokom dve nedelje, svakako treba posetiti stomatologa. Verovatno nije u pitanju ništa opasno, ali u najozbiljnijem slučaju postoji mogućnost da se radi o raku usne duplje. Istraživanja su pokazala da svake godine širom sveta sve veći broj ljudi pati od raka usne duplje, a najveći rizik imaju pušači. Najgore od svega jeste činjenica da je stopa preživljavanja od raka poprilično niska. Upravo zbog toga je važno usnu duplju redovno pregledati kako bi se rak otkrio u najranijoj fazi.

Povlačenje zubnog mesa i klimavost

Stomatolog može biti prvi stručnjak koji će prepoznati znakove osteoporoze. Povlačenje zubnog mesa, klimavost i opadanje zuba su neki od prvih znakova osteoporoze, bolesti koja je jako uobičajena kod žena iznad doba od 50 godina. Osteoporozu može biti teško prepoznati jer ona u retkim slučajevima nastupa naglo. Simptomi su suptilni sve dok kosti ne postanu jako slabe i lomljive.

Kamenac i upaljenost zubnog mesa

Jeste li znali da je kamenac koji se nakuplja na zubima potpuno jednak onome koji može uzrokovati srčani ili moždani udar? Istraživanja su pokazala da je upala zubnog mesa jedan od najčešćih uzročnika srčanih bolesti. Bakterije iz usne duplje ulaze u krvotok, što može uzrokovati formaciju krvnih ugrušaka i zadebljanje arterija. Stomatolog vam može pomoći rutinskim i redovnim pregledima. Na vreme će prepoznati infekcije i preporučiti vam korake pomoću kojih ćete izlečiti upaljenost zubnog mesa i smanjiti nakupljanje zubnog kamenca.

3. Težina

Debljanje ili mršavljenje pojava je koja se svima događa tokom godine, a najviše zavisi od ishrane, načina života i stresa. No naglo i značajno debljanje ne bi trebalo zanemariti. Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma to može upućivati na hormonalni disbalans i probleme sa štitnjačom ili pak na zadržavanje vode u organizmu odnosno probleme sa srcem i bubrezima te trudnoću. Isto važi i za nagli gubitak kilograma.

4. Koža

Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen spoljašnjim uticajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja te pre nanošenja sredstava za jegu promotrite deo po deo kože, a za teško dostupna mesta na leđima upotrebite dva ogledala. Primetite li neke značajne promene poput promene boje, novih izraslina, mrlja ili upečatljivih ili tamnih mladeža bilo bi dobro potražiti savet stručnjaka. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbolan, a njime možete sprečiti mnoge bolesti među kojima je i melanom.

5. Nokti

Bledi nokti

Bledilo na noktima zapravo opisuje vrlo svetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promena može ukazivati na anemiju i manjak crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega bi trebalo napraviti analizu krvi. Anemija je uzrokovana niskim nivoom gvožđa u krvi i zato je važno promeniti ishranu i obogatiti je lisnatim svežim povrćem, ciklom i mahunarkama.

Krhki, tanki i odvojeni nokti

Iako tanke i krhke nokte mogu biti uzrok genetike ili manjka kalcijuma, ovakve promene mogu biti povezane i s nepravilnim radom štitnjače. Ova žlezda smeštena je u vratu, a zadužena je za regulaciju metabolizma, energije i rasta.

Premalo izlučivanje hormona žlezde dovodi do pojačanog otpadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta te odvajanja nokat od kože. Primetite li ovakve promene potražite pomoć, a stanje žlezde se može proveriti jednostavnim testom preko krvi.

Žuti i zadebljani nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a popraćena su i žutilom. Ovakve promene karakteristične su za gljivičnog oboljenja koja se najčešće proširuju po celoj površini nokta. Ako želite da se rešite ovih ružnih promena potražite savet doktora koji vam može preporučiti oralno uzimanje adekvatnog sredstva protiv gljivica.

Bele linije na noktima

Horizontalne bele linije preko cele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se "Muehrckeove linije", a mogu ukazivati na manjkanje proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega i abnormalnosti na jetri. Primetite li ovakve promjene dnevnu ishranu obogatite proteinskim namirnicama, a ako stanje nokta nakon mesec dana ostane nepromenjeno potražite pomoć.

Modri nokti

Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem telu fali kiseonika. Uzrok mogu biti bolesti disajnih puteva ili kardiovaskularnog sistema. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, no primetite li ovakve značajne promene svakako se konsultujte sa doktorom.

Kurir
Foto: Instagram/carlyrowena

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter