Izvor:
31.08.2018 u 13:27
0

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Borovnice protiv parodontoze!

Već smo više puta pisali o izuzetnim lekovitim kvalitetima borovnica, a nedavno je otkriveno i nešto novo: borovnice deluju antibakterijski, posebno protiv bakterija koje izazivaju parodontozu.

Istraživanje koje je obavljeno na Univerzitetu Laval u Kanadi pozabavilo se antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima borovnica. Naučnici su ispitali uticaj proantocijanidina (supstanci iz borovnica) na gram-negativne bakterije Aggregatibacter actinomycetemcomitans kao i na tanke naslage (biofilm) koje se formiraju u ustima. Ova bakterija je glavni faktor u razvoju lokalizovane agresivne upale desni i potpornih struktura zuba.
Pokazalo se da su anticijanidini iz borovnica smanjili rast bakterije A. actinomycetemcomitans i omeli formiranje biofilma (sloja mikroorganizama). Takođe je utvrđeno da imaju direktno antibakterijsko delovanje – odnosno, da oštećuju ćelijske membrane bakterija. Zaključak je bio da antocijanidini iz borovnica imaju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, što čini borovnice potencijalnim prirodnim agensom za tretiranje infekcija desni.
Na kraju, da se ukratko podsetimo zašto su još borovnice zdrave:
Pomažu zdravlje kostiju. Bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, fosforom, vitaminom K i cinkom, koji pomažu građenju i održavanju strukture kostiju.
Dobre su za kožu. Pošto su bogate vitaminom C i kolagenom, pomažu da se koža zaštiti od oštećenja koje mogu izazvati sunce i štetne materije iz okoline.
Pomažu regulaciji krvnog pritiska. Borovnice su bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumo, što je idealna kombinacija mikroelemenata koja pomaže da se krvni pritisak održi u granicama normale.
Zdrave su za srce. Pošto su bogate biljnim vlaknima, kalijumom, folatom, vitaminom B6, vitaminom C i fitonutrijentima, borovnice se mogu ubrojati u namirnice koje obavezno treba uključiti u ishranu koja se preporučuje u prevenciji srčanih oboljenja.
Mogu pomoći mršavljenju. Borovnice su niskokalorične, bogate biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima tako da se mogu uključiti kao poželjan sastojak u svaku dijetu.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter