Izvor:
07.09.2018 u 19:55
0

IDEALNE ZA VITKU LINIJU: 5 voćki za letnju dijetu!

Voćke o kojima govori ovaj članak izuzetno su bogate hranljivim materijama, a uz to niskokalorične, bogate vlaknima i pogodne za one koji vode računa da skinu višak kilograma tokom leta.

Maline. Veoma su bogate biljnim vlaknima, podstiču metabolizam i sagorevanje masti, dok biljna vlakna koja sadrže usporavaju proces varenja, što vas čini sitijim. Šolja malina ima 8 grama biljnih vlakana (više od 25% dnevnih potreba), a samo 64 kalorije. Pored toga, bogate su vitaminom C, manganom i vitaminom K (za razliku od većine drugog voća).
Kruške. Smatraju se prirodnim laksativom jer su bogate biljnim vlaknima kao i određenim prirodnim šećerima koji imaju laksativni efekat. Kruška srednje veličine sadrži 6 grama vlakana, a samo 100 kalorija. Vlakna iz kruške deluju kao sunđer koji upija holesterol i izbacuje ga iz organizma. Osim toga, bogate su i vitaminom C.
Kupine. Izuzetno su bogate antioksidansima, kao što su katehiini, što im omogućava da aktiviraju gene koji učestvuju u sagorevanju masnih naslaga, posebno onih oko struka. Takođe su izuzetno bogate polifenolima, biljnim hemikalijama koje sprečavaju formiranje masnih naslaga. Šoljja kupina sadrži 8 g biljlnih vlakana i više od četvrtine dnevnih potreba vitamina C i vitamina K. Vitamin K je važan za zdravllje kostiju i funkciju zgrušavanja krvi.
Pomorandže. Jedna pomorandža sadrži više od 90% preporučene dnevne doze vitamina C. Ovaj vitamin pomaže eliminaciju štetnih supstanci iz tela, deluje kao antioksidans i učestvuje u mnogim procesima. Preko 87% pomorandže čini voda, što je odlično za hidraciju u letnjim mesecima, ako uračunamo i to da su pomorandže bogate kalijumom, koji se učestalim znojenjem gubi iz organizma.
Marakuja. Ovo je malo egzotičnija voćka, ali je verovatno možete pronaći i kod nas ako se potrudite. 1/4 šolje marakuje ima preko 6 g biljnih vlakana, veoma malo kalorija, a značajne količine vitamina A i B vitamina, koji pomažu metabolizam hrane i korišćenje energije iz namirnica koje konzumirate.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter