Izvor:
09.09.2018 u 14:25
0

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Sedam znakova koje vam telo šalje!

Kad zanemarimo pravilnu ishranu i stres uzme svoj danak, ispašta naš organizam, zato obratite pažnju na sedam upozoravajućih znakova koje vam telo šalje.

Stručnjaci kažu da bi pravilnom ishranom trebalo da dobijemo sve one supstance koje su važne za normalno funkcionisanje organizma, ali u praksi je često drugačije – često se hranimo neuravnoteženo, dajući prednost pecivima i slatkišima, a ne voću i povrću.

Ali, organizam će jasno i glasno staviti do znanja da mu se to ne sviđa.

1. Kosa i nokti skloni lomljenju

Možda vam nedostaje biotin, koji se nalazi u zrnu žitarica, jajima, mlečnim proizvodima, orašastim plodovima, namirnicama bogatim proteinima, kao što su losos i piletina. Na manjak biotina mogu ukazivati i problemi s kožom: iritacije, ljuštenje, upale.

2. Probavne tegobe

Ako vas muči opstipacija (zatvor) ili pak dijareja i mučnina, a sigurni ste da nije u pitanju pokvarena hrana ili crevna viroza, možda vašem telu treba više niacina odnosno vitamina B3 koji je važan za detoksikaciju.

Vitamina B3 ima u mesu, ribi, jajima, orašastim plodovima, zelenom povrću i celom zrnu žitarica.

3. Trudnoća

U trudnoći se preporučuje više folne kiseline (vitamin B9) nego inače zato što je folna kiselina izuzetno važna za pravilan razvoj deteta.

Najbolji izvori folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće poput spanaća, kelja, brokolija, mahunarki…

4. Modrice

Ako vam se na koži neuobičajeno lako stvaraju modrice, možda vam nedostaje vitamin C koji je, osim što je poznati zaštitnik imuniteta, važan za čvrstoću i elastičnost krvnih sudova.

Najviše ga ima u citrusnom i bobičastom voću, šipku, kiviju, jagodama, papaji, ananasu.

5. Krvave oči

Pucanje kapilara u očima može ukazivati na manjak vitamina B2 (riboflavina) koji je neophodan za vid, rast i stvaranje energije.

Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, jajima, mesu, ribi, zelenom lisnatom povrću, celom zrnu žitarica i orašastim plodovima.

6. Trnci i ukočenost

Ovo je znak da vam možda nedostaje kalcijuma koji je važan za rad mišićnog i nervnog sistema, krvni pritisak, čvrstoću kostiju i zuba.

Najbolji izvori kalcijuma su mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, narandže, zob i sardele.

7. Grčevi u nogama

Ovo je jedan od tipičnih simptoma manjka magnezijuma koji ima više od 300 funkcija u organizmu, uključujući i to da omogućuje normalan rad mišića.

Magnezijuma ima u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, mahunarkama, celom zrnu žitarica i ribi.

Izvor:Kurir
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter