ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Uzroci stalnih glavobolja koji će vas iznenaditi!

 

Razlog za to je što ove namirnice prirodno sadrže supstancu koja se zove tiromin. Ova supstanca se nalazi i u prezrelim bananama, avokadu i čokoladi.

Istraživanje je pokazalo da su glavobolje toliko česte, da se trećina svetske populacije svakodnevno suočava sa tim. I dok su uzroci glavobolja u nekim situacijama veoma očigledni, postoje i neki manje poznati okidači za glavobolju ili migrenu.

Od klima uređaja, preko lošeg držanja tela, do neodgovarajućeg brushaltera, evo neočekivanih stvari koje mogu da budu uzrok glavobolje.

 

Klima uređaj

Mnoge kuće i kancelarije imaju klima uređaja, što boravak u prostoriji čini mnogo prijatnijim. Ali, ako često patite od glavobolja, znajte da i ovo može da bude potencijalni uzrok tome.

Zbog toga što klima uređaji isušuju vazduh, organizam vremenom blago dehidrira. Pored toga, klima pomaže da prašina i vlaga, ukoliko ih ima u prostoriji, cirkulišu, pa to može da blokira sinuse kod osoba koje su sklone alergijama.

Takođe, činjenica je i da kada se prostorija previše ishladi, krvni sudovi u mozgu kontrahuju, što rezultira glavoboljom.

 

Određene namirnice

Ukoliko vam se glavobolja javi posle jela, moguće je da su krivac za to određene namirnice.

Alkohol, čokolada i kofein su identifikovani kao uobičajeni okidači za migrenu, ali i neke druge namirnice – kisele, marinirane ili dimljene, takođe mogu da budu uzrok glavobolje.

Razlog za to je što ove namirnice prirodno sadrže supstancu koja se zove tiromin. Ova supstanca se nalazi i u prezrelim bananama, avokadu i čokoladi.

 

Loše držanje tela

Pogrbljenost i loše držanje tela mogu da budu razlog glavobolje. Ove, tenzijske glavobolje karakteriše konstantan bol i osećaj pritiska u glavi.

Obično su uzrokovane mišićnom kontrakcijom ili hroničnim pritiskom u predelu glave ili gornjeg dela leđa.

 

Promena vremena

Zbog promene pritiska vazduha, koja se javlja uz promenu vremena, dolazi do disbalansa hemikalija u mozgu, uključujući i serotonin, te to može da bude uzrok migrene.

Osim toga, promena vremena može da pogorša glavobolju ako je već imate.

 

Neodgovarajući brushalter

Ako nosite brushalter koji nije odgovarajuće veličine ili oblika, to može da bude jedan od faktora zbog kojeg patite od glavobolje.

Naime, grudnjak neodgovarajuće veličine, uz težinu grudi, stvara stres na ramena i vrat.

"Glavobolju mogu da uzrokuju previše uski ili previše opušteni brushalteri, ali češće su to ovi drugi", kaže Pola Svoboda, stručnjak za ženski veš.

Njenu tvrdnju je potkrepilo i istraživanje iz 2008. godine, koje je pokazalo da 70 odsto žena nosi male grudnjake, a 10 odsto veće nego što treba.

 

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live