BRINEMO KAKO ĆEMO IZGLEDATI U "NEKIM" GODINAMA: Evo šta nam još raste pored nosa i ušiju kad starimo!

 

 

 Čovek od 50 godina prešao je otprilike 120.000 kilometara. Ukoliko je vodio veoma aktivan život, možda je ovu brojku dostigao i pre nego što je navršio pola veka. Do pedesete godine života, čovek izgubi polovinu masnih obloga na tabanima. A možda će mu trebati i cipele za broj veće nego u dvadesetim godinama. Do toga delimično dolazi zbog viška kilograma koji stvaraju veći pritisak na stopala. Delom i zbog toga što su ligamenti i tetive izgubili na elastičnosti, što ih čini osetljivim na povrede i mikrotrošenje. 

Žene koje su rodile, imaju još jedan razlog za povećanje broja cipele, hormone koji se luče u trudnoći i opuštaju ligamente.

 Menopauza utiče i na zdravlje stopala. Gubitak estrogena i druge hormonske promene povezane su sa manjom gustinom kostiju, zbog čega, kada se izgubi puno koštane mase, dolazi do osteoporoze. Osteoporoza povećava rizik od stresnih fraktura, zbira manjih trauma, u bilo kojoj od kostiju stopala. 

 Celokupan stres je veći od čvrstine i elastičnosti kosti, pa ona popušta i kao rezultat imamo frakturu. Ako se ne leči kako treba, male pukotine, debljine dlake mogu da se pogoršaju pa se i kost može pomeriti sa svog mesta, objašnjavaju stručnjaci Medicinske škole univerzitrta Harvard.

 

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost