KOSA: Kako i koliko ona zapravo raste!

Travnjak se sastoji od desetina hiljada pojedinačnih vlasi trave koje zajedno čine travnatu površinu. Slično tome, na glavi se nalazi na hiljade pojedinačnih vlasi koje zajedno čine kosati deo glave. Kad se iščupa vlas trave, može se videti da ta zelena vlas ima korenje. Kroz taj mali splet korenova vlas izvlači vodu i hranjlive materije iz tla kako bi preživela. Način na koji je kosa pričvršćena za glavu donekle je sličan. Kosa ne prodire duboko u telo. Ne postoji centralna fabrika za izradu kose, duboko u telu, iz koje izlazi obilje vlasi. Umesto toga, koža je plitko tlo za kosu; korenovi kose se nalaze u koži.

Vlas kose je duga cev od keratina, tvrde belančevine od koje se sastoje i nokti. Mada izgleda glatko, dlaka je u stvari pokrivena krljuštima, kao riba. Taj sloj keratinskih krljušti naziva se kutikula (ove krljušti mogu da se vide pomoću mikroskopa). One se razbaruše kad je kosa suva i oštećena – preteranim četkanjem, sušenjem vrućim vazduhom i upotrebom škodljivih boja. Da bi kosa bila sjajna, da bi se presijavala, krljušti moraju da budu ravne kao površina ogledala. Unutar cevaste vlasi nalazi se sunđerasto jezgro. Zbog njega je kosa gipka, tako da se ne lomi pri savijanju (tanke vazdušaste vlasi ponekad nemaju sunđerasto jezgro). Ispod površine kože, na kraju vlasi, nalazi se njen koren. Svaka vlas je zatvorena u tanak omotač koji se naziva folikula. Folikula ima oblik lukovice i ukorenjena je u dermisu, unutrašnjem sloju kože, kao što je lukovica lale usađena u tlo. Blizu vrha folikule, neposredno ispod površine kože, lojne žlezde luče masti koje se, ako se ne speru, nagomilavaju na kosi.

Evo kako raste kosa. Na dnu svake lukovice folikule nalaze se ćelije raspoređene u obliku prstena koje splet krvnih sudova snabdeva hranljivim materijama i kiseonikom. Te ćelije deobom obrazuju nove ćelije, na isti način kao što se ćelije stvaraju u celom telu. Nove ćelije se nagomilavaju u obliku cevi i izbijaju kroz folikulu. Od mrtvih i očvrslih ćelija na unutrašnjoj strani cevi nastaje vlas. Ćelije spoljnog sloja cevi takođe umiru i očvrsnu, stvarajući pokrivač, tj. omotač. Dok kroz folikulu izbijaju prema površini kože, dlaka i njen omotač čvrsto su priljubljeni. Međutim, blizu površine kože, hemijske supstance koje luče zidovi folikule razjedaju omotač i otkrivaju dlaku koja se nalazi ispod njega. Dlaka se sada, pokrivena samo slojem krljušti, podmazuje mašću iz lojnih žlezda. Zatim se probija kroz kožu i izlazi napolje. Postaje kosa. Zato će kosa, ma koliko da se seče ili brije, uvek nastaviti da raste, između 12,5 i 25 milimetara mesečno.

 

 

Izvor: Opusteno.rs
Foto:  love Maegan/Flickr

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live