TAJNE FRANCUSKOG CHICA: Šta znači biti i živeti kao Parižanka!

 Pariz je oduvek bio centar mode i stila. Brojni su gradovi koji su mu želeli oduzeti tu titulu: Milano, London, New York – ali nijedan to do sada nije uspeo. Koja je tajna francuskog chica?

Nakon toliko napisanih knjiga i propalih pokušaja da se pronikne u „ono nešto“ što imaju Francuskinje, ne smatramo da ćemo u ovom članku odgovoriti na to pitanje. Ali za stil i modu se uvijek valja boriti, te ćemo se potruditi da vam, u nekoliko koraka i knjiga, pokušamo približiti feminine mystique Parižanki. Nonšalantnost i sloboda kojom one odišu, ne može se naučiti.

Može se samo živeti i, barem mentalno, slediti puteve Sene i francuskih modnih pista. Skromnost nije odlika koju ima prava Francuskinja, pa tako ni saveti u knjigama koje vam preporučujemo nisu skromni. Pitanje koje bi vam postavila svaka Parižanka je sledeće: „Možeš li se maksimalno potruditi da izgledaš odlično, a istovremeno posedovati šarm savršenog nemara?“ A sada, pripremite se za francuski chic.

Ako ste, u poslednjih godinu dana, kojim slučajem, bile izvan planeta Zemlje, možda niste čule za ovu knjigu. Grupa autorki Parižanki, skupila je svoje znanje i iskustvo, i pokušala običnim smrtnicama pojasniti što znači biti i živeti kao Parižanka. Knjiga nije vredna samo zbog autentičnog porekla autorki, daleko od toga. Osim što pišu o klasičnim stvarima kao što je stil odevanja i moda, autorke dosta vremena posvećuju i tajnovitim aspektima Parižanki kao što su melanholija, neposlušnost i tvrdoglavost.

Knjiga je obogaćena i fotografijama na kojima se, ako pažljivo pogledate, mogu uočiti neizrecivi aspekti francuskog chica. Prava Parižanka nije samo vezana za svoj grad, ona ga nosi u sebi gde god da se zaputi. Knjiga se čita kao nečiji tajni dnevnik jer publika ima osjećaj da mu se pred očima otvaraju vrata dugo skrivanog sveta. Hvala autorkama na ovom neprocenjivom priručniku!

Jesu li francuskinje srećne u ljubavi? S obzirom na svoju stilizovanu bahatost, to je dobro pitanje. No, jedno je sigurno – voleli srećno ili ne, one ne spavaju same. One biraju s kim će i kada spavati, one znaju da su gospodarice svog života. Ova će vam knjiga odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja vezanih za romansu i seks Francuskinja: Zašto se Francuskinje uvek osećaju seksi?

Kako Francuskinje koketiraju? Zašto Francuskinje svuda idu pešice i vole biti viđene? Gde Francuskinje upoznaju muškarce? Šta Francuskinja čini kad se njen muškarac loše ponaša? Ovaj naslov je prava mala škrinjica blaga prepuna saveta koje možete koristiti u svakodnevnom životu, nezavisno od toga želite li samo povremenu avanturu ili, pak, dugu i ispunjenu vezu. Francuskinje su one koje biraju, ostatku sveta, ostaje samo jedno – da se prilagode.

Verovatno ste čule za jednu od najpoznatijih svetskih dijeta koju je osmislio doktor Pierre Dukan. Dukanova dijeta poslednjih je godina žarila i palila po tabelama najprodavanijih naslova širom sveta. No, njena tajna je bila u odricanju. Iako je naš doktor bio u pravu kada je svoju dijetu bazirao na većoj količini proteina, u jednom je pogrešio: prava se Francuskinja nikada ne odriče svog hedonizma.

Uživanje u hrani, kao i u životu, jedna je od njenih esencijalnih odlika. Ono što će vam pružiti ova knjiga, ukratko se može sažeti u nekoliko reči: jedite male porcije kvalitetne hrane, uvek stavljajte kvalitet ispred kvantiteta, uživajte u svakom zalogaju, šetajte i radite treninge sa težinama, jedite tri obroka dnevno u određeno vreme, dišite ispravno, imajte dobar stav.

I, za kraj, jedan od najtežih zadataka – kako razmišljati na chic način. Pomislile biste da iza stila svake Francuskinje ne stoji duboko promišljanje o životu, ali tu biste se prevarile. Postići samostalnost i prirodnu razigranost u godinama koje su već odavno zaboravile na detinjstvo, nije lako bez slobode uma koja dolazi nakon pomnog razmišljanja. Simone de Beauvoir ovu je knjigu napisala polovinom prošlog veka, a ona je odmah postala, i do dan danas ostala, ključno objašnjenje istinskog feminizma.

De Beauvoir nam ne daje jeftine savete o građenju karijere i zauzimanju stava koji će nas dovesti do velikog uspjeha. Ona nas uči kako da zagrebemo ispod površine stereotipa o ženama, koji su toliko brojni da nam mute misli i, gotovo da deluju protiv jasnoće koja je nužna za postizanje prave spoznaje o onome što žena uistinu jeste i što može postati.

Nakon čitanja ove knjige, u dubini duše ćete znati ko ste i što ste, a tada sledi opuštenost koja će podržavati sve vaše odluke i pomoći vam da želite ono što stvarno imate – a to ste vi same.

 

Izvor: Zdravlje i Lepota
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost