RAZBIJAMO MITOVE: Šta sve treba da znate o šminkanju?

 

Bez brige, uglavnom je lako utvrditi istinitost svake tvrdnje. Sigurno vam je više ljudi reklo da tečni puder treba da čuvate u frižideru, jer je tako bolje. Ideje koje opstanu šire se i prepričavaju “od usta do usta”.

Moguće je da ste neke trikove same proverile. Tako ste verovatno došle do zaključka da šminku treba držati na umerenoj temperaturi i da treba strogo da pratite rok upotrebe nekog proizvoda ("može još neko vreme da posluži" - ne važi). Međutim, kada se radi o savetima koji se tiču efikasnosti nekog proizvoda, može se desiti da ga se odreknemo iako bi on mogao da promeni izgled naše kože.

Šminkanje ne doprinosi starenju kože, jer je samo potrebno nanositi šminku na optimalan način. U nastavku rušimo neke od najustaljenijih mitova o šminkanju i lepoti.

Šminka “guši” kožu

Laž. Kvalitetna šminka ne samo da ne guši kožu, već joj obezbeđuje dodatnu zaštitu. Greška je ne skinuti šminku pre spavanja i ne očistiti kožu. Takođe, štetno je nanositi puder ili bilo šta drugo na kožu, sunđerom koji nije u dobrom stanju i koji  nije savršeno čist. Možete naškoditi svojoj koži upotrebom nekvalitetne šminke. Zato, izaberite onu kvalitetnu, koja dozvoljava koži da diše i koja može da se koristi svaki dan, bez negativnih posledica.

Šminka daje neprirodan izgled

Ne, ne i ne! Dobra šminka prikriva nedostatke i gotovo da je neprimetna, ukoliko ste odabrali pravu nijansu podloge, naravno. Ne možete očekivati prirodan izgled ukoliko vam je puder tri nijanse svetliji ili tamniji od boje kože. Savršeni trik? Nanosite puder manje na zone kojima nije potrebno mnogo prikrivanja I malo više na problematične regije.

Ne bi trebalo da se nanosi oko očiju

Zavisi. Kvalitetni proizvodi ne isušuju niti zamašćuju kožu i opasnost od alergije je minimalna. 

Šminka čini da izgledamo starije

Upravo je suprotno od toga. Ujednačavanjem tena i dajući mu svilenkast izgled, izgledaćete mlađe. Ipak, ne bi trebalo da birate tamne nijense pudera, odnosno tamnije od svog tena. Takođe, puder treba da bude lagane teksture, da se ne bi stvorio efekat maske.

Jedina uloga šminke je da prikrije nedostatke

Netačno. To je samo jedna od uloga šminke. Dobri preparati su u stanju da neguju kožu, suze pore, učine kožu sjajnijom i da je hidriraju dubinski. Efekat kao prilikom fotošopiranja.

Uvek je bolje nanositi šminku prstima

Ne. Kako bi se postigao efekat prirodnog izgleda prilikom prikrivanja nedostataka i da biste dobili savršen izgled, bolje je koristiti sunđer. Jedini uslov je da ga redovno perete, minimum jednom nedeljno, blagim šamponom. Makar i da ste ga samo jednom koristili, unutar njega se množe baketrije.

Šminka traje duže ako se čuva u frižideru

Nije nužno tako. Da, postoje određeni preparati koji duže traju ako se čuvaju u frižideru, ali kada se radi o šminci, konkretno, ukoliko ona sadrži ulja u sebi, onda će se ona stegnuti. Dovoljno je da čuvate šminku na tamnom i suvom mestu, gde temperatura ne oscilira.      

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije - Live  
02:30  Posle ručka