Izvor:
18.06.2019 u 16:53
0

ZAŠTITITE KOŽU OD UV ZRAČENJA: Ne nasedajte na domaće kreme za sunčanje! (FOTO)

U svetu je sve više ljudi koji žele da se okrenu prirodnim proizvodima, pa su tako i stekle popularnost kućne kreme za zaštitu od sunca. Međutim, stručnjaci upozoravaju da su to zapravo “recepti za opekotine” i da najčešće nemaju dovoljnu zaštitu od UV zračenja.

Preciznije, ističu da domaće kreme koje sadrže esencijalna ulja, šea puter i kokosovo ulje imaju zaštitni faktor SPF između jedan i sedam! Jasno je da to nije ni približno dovoljno za zaštitu kože od zračenja…

“Internet je sjajan zbog toga što možete da nađete inspiraciju za umetnost ili razne ‘uradi sam’ projekte, ali to ne znači nužno da su sve te stvari bezbedne. Domaće kreme za sunčanje su rizične jer nisu prošle testove za efikasnost koje prolaze kreme koje se nalaze na tržištu. Kada je napravite sami, ne znate da li je bezbedna i efikasna”, upozorava dr Lara Mekenzi, koja je vodila istraživanje.

Analizirajući recepte za kreme koji se mogu naći na Internetu, naučnici su utvrdili da je 95 odsto njih neefikasno, iako se u receptima tvrdi da je zaštita do SPF 50. Međutim, kokosovo ulje, koje je najčešći sastojak ovih krema, ima SPF između jedan i sedam, upozoravaju oni.

Takođe, esencijalna ulja, koja su čest sastojak, nemaju sposobnost blokiranja UV zraka kao što to imaju kupovne kreme.

Zaštite kreme štite od opekotina, koje povećavaju rizik od raka kože, zbog čega je preporučljivo koristiti vodootporne kreme, koje štite od UVA i UVB zračenja i imaju SPF od najmanje 30!

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter