Izvor:
26.09.2019 u 19:41
0

CRNA ROLKA: Simbol kreativnih genija? (FOTO)

Kada je najmlađa milijarderka na svetu Elizabet Holms prošle godine optužena za prevaru u okviru svoje kompanije "Theranos", nije se toliko pričalo o korporativnoj zloupotrebi i činjenici da je prevarila gomilu ljudi koliko o njenom modnom stilu – crnim jaknama, crnim pantalonama i najvažnije – crnim rolkama!

– Verovatno imam 150 ovakvih. Crne rolka su moja uniforma. Tako je lakše jer svaki dan obučeš istu stvar i ne moraš da razmišljaš o tome – stvar manje u tvom životu – rekla je Elizabet Holms 2015. Ta izjava joj se bukvalno obila o glavu, a ujedno je definisala i njeno viđenje biznisa – stil ispred suštine, slika i projekcija ispred integriteta.

Koliko god trivijalno zvučalo, crna rolka je detalj koji govori nešto jako važno o njenom karakteru. Jedan tip koji je radio za Holms otkrio je da je ljubav prema tom odevnom predmetu povukla od osnivača Epla Stiva Džobsa. I on je retko fotografisan u nekom drugom komadu i ko zna koliko crnih Issay Miyake rolki je imao. U njima je odavao utisak kul, inteligentnog čoveka koji je drugačiji od direktora kakve obično zamišljamo, vizionara koji ne igra po pravilima većine.

I sad se javlja logično pitanje – zašto je običan odevni predmet "kupio" toliko kreativaca i to u toj meri da su ga nosili svaki dan? Odgovor je – jednostavnost.

Privlačnost rolke leži u onome što ona nije. Klasičnu košulju i kravatu čini ulickanim, a običnu majicu bezobličnom. Crna rolka je između formalnog i opuštenog. Dovoljno je dobra da se nosi ispod sakoa, ali je i kežual i udobna pa se uklapa i u svakodnevni stajling.

Ovaj dizajn nastao je krajem 19. veka kao deo dresa na polo mečevima i u to vreme su je nosili sportisti, radnici, mornari i vojnici. U osvit 20. veka evropski boemi su je već prigrlili za sebe, da bi uskoro postala omiljena i među glumcima, piscima, umetnicima. Marlen Ditrih je crnu rolku nosila uz begi muška odela, ali i uz pantalone i turban marame.

Ipak, momenat slave je stigao tek na kraju Drugog svetskog rata kada je postokupacijska ekipa iz Pariza ostatku sveta predstavila crnu rolku kao "must have" komad. Tada je nose Žilijet Greko, Iv Montan, Majls Dejvis i Odri Hepbern.

U decenijama koje slede svi je obožavaju – Lu Rid, Bib Dilan, a Endi Vorhol je čini svojim zaštitnim znakom. Važno je naglasiti da je Vorhol uz pomoć crne rolke imao jednu od najvećih transformacija u istoriji umetnosti. Pre nego što je postao slavan nosio je odela i kravate.

Sedamdesete su donele najveći preokret. Moderne postaju rolke u jarkim bojama zbog čega se potpuno gubi iluzija kul komada. Pogledajte samo Leonarda Dikaprija u filmu "Once Upon a Time in Hollywood".

Pevač Henri Rolins je jednom prilikom izjavio: "Što više vremena provodim pitajući se šta ću da obučem, to mi manje vremena ostaje da zgrabim život za muda!". Ujedno, to je i najbolji odgovor na pitanje – koja je tajna veza između kreativaca i crne rolke.

Izvor: Noizz
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter